doe eens even normaal man
Recent sprak ik mijn collega uit H I Ambacht. We bespreken dan wel eens onze columns en onderwerpen. Op dat moment wilde hij ingaan op het taalgebruik in de tweede kamer; doe eens even normaal man. Het taalgebruik in de politieke arena in Den Haag was voor hem wel aanleiding tot het gebruik in zijn column. Ik zag daar niet direct brood in maar kon wel een vergelijk maken naar de gemeenteraad Zwijndrecht.
Het taalgebruik is daar ook wel verandert. Recente uitspraken als: het is toch van de ratten is daar een voorbeeld van. Maar om nu slecht gedrag en taalgebruik aan te halen vond ik minder. Je kan als je de humor er van kan zien wel een bult om lachen. Vooral als degene met het slechte taalgebruik iemand is van spierballentaal maar verder gestuntel in de politieke arena. Creatief woordgebruik en taalspel is aardiger. Het valt op dat het taalgebruik in het algemeen slechter wordt.
Ook in de kranten die landelijk verschijnen komen steeds meer fouten voor. Zo dusdanig dat er ingezonden stukken over verschijnen. Dus het taalgebruik in de tweede kamer en de gemeenteraad is daar bijna analoog aan. Het is de verandering van de maatschappij waarin kwalificaties anders zijn dan periodes eerder in tijd.
Met die veranderingen zie je ook in de maatschappij diensten veranderen. Publieke diensten worden privaat of overheid en private partijen trekken samen op.
Ik kwam in het VNG blad van oktober een lustrumcolumn tegen van Mark van Twist en Martijn van der Steen die ging over publieke diensten. Mark van Twist is raadslid geweest in Zwijndrecht. In de column ging het over de veranderingen in de maatschappij waarbij gebouwen nieuwe functies kregen en niet meer met overheidsgeld gefinancierd worden. Het badhuis in Amsterdam stond op de foto s . Toen een badhuis om te zorgen dat iedereen in bad kon gaan en nu een cafe restaurant. Het Zwijndrechtse badhuis wordt nu geëxploiteerd door Julius die een deel van de oude functie als buurtcentrum heeft geïntegreerd.
Mark van Twist kon zich destijds als raadslid heel boos maken als er nieuwe publieke voorzieningen kwamen waarin gemeenten niet wilden samenwerken. De brandweer was daar destijds een voorbeeld van. Zowel Ambacht en Zwijndrecht moesten een nieuwe kazerne bouwen maar deden dat niet. Beide brandweerafdelingen zijn nu een. Na de fusie met Heerjansdam kreeg Zwijndrecht er een tweede uitrukpost bij en binnen de Zwijndrechtse waard zijn dat er nu dus totaal drie. Wat is er al niet teveel aan kosten gemaakt?
Deze week stond het zwembad op de agenda van de gemeenteraad. Samenwerking om te komen tot een nieuw zwembad met Ambacht was niet gelukt meldde het college. Net als destijds de brandweerkazerne spelen er onduidelijke redenen mee want schijnbaar willen de raden het wel.
Ook in de lustrumcolumn stond een mooi voorbeeld van een natuurzwembad in Oisterwijk dat nog steeds gebruikt wordt. De foto dateerde uit 1962 toen men in Zwijndrecht nog in de maas moest leren zwemmen in het Zwembad wat afgebakend lag aan de oevers. Wethouder Kamsteeg herinnerde zich in de vergadering hoe hij daar had leren zwemmen. Voor hem leverde dat niet direct prettige beelden op waar hij het maar niet over wilde hebben tijdens de behandeling van de vraag wat er nu met het Zwijndrechtste zwembad de Devel moest gebeuren. De gemeenteraad behandelde een brief van het college waar drie opties in stonden nieuwbouw met Ambacht, die dus niet haalbaar was, renovatie van het bestaande bad wat nu jaarlijks een half miljoen verlies lijdt of nieuwbouw middels een publiek private samenwerking. Juist dat laatste is iets waar voormalig raadslid mark van twist op afgestudeerd was en feitelijk in de column een lans voor brak.
Voor de Zwijndrechtse zwembadbezoeker en de zwemclub ZZ&PC de Devel was het fijn om te horen dat niemand het zwembad wilde opdoeken. Wel waren er de vele vragen en opmerkingen maar het college van B & W wilde graag weten of de uitgangspunten zoals geformuleerd in de brief datgeen was wat de raad als kader mee wilde geven. Dat was het geval maar politiek blijft politiek.
Zwijndrecht en Ambacht bezitten weliswaar het grootste natuurzwembad van de regio maar doen daar weinig mee. Er worden wedstrijden in gezwommen in gerecreëerd, het zwemwater staat onder controle maar het Waaltje wordt weinig als zegening meegeteld. Dat bleek ook wel bij de Deltapoort bijeenkomst in ridderkerk waar dit ook ter sprake werd gebracht. Verbaasde gezichten van bestuurders toen dit nogmaals werd aangestipt gedurende de bijeenkomst waarin men tot een presentatie kwam van het gebied van de Zwijndrechtse en Riederwaard. De besttuurders konden alleen aangeven dat zij dit ;”mee zouden nemen'” .
Hoe helder is de ontwikkeling van Nederland? Ook in de column van het VNG blad dat ook ter sprake. Het verval e verandering verloopt soms subtieler en men loopt er niet zomaar tegenaan. Als ik dat afzet naar het Waaltje dan kan je zien dat het Waaltje dat vroeger aantakte op de Maas een verval heeft gekent en zwaar vervuilt werd door industrie waardoor er sprake was van slecht en zelfs gevaarlijk giftig zwem-en viswater. Kijk je dan naar het voorbeeld van het Badhuis dan zie je dat Zwijndrecht nog wel eigenaar is maar dat door private middelen, ook al zijn die enigszins publiek, een gebouw nieuw leven krijgt en het onderhoud niet meer drukt op de begroting van de gemeente maar zelfs weer huuropbrengst genereerd die niet uit de eigen subsidiegelden komt.
'”Niet het gebouw verandert maar de zeggenschap verandert hierdoor” merkt men op.
Het is misschien wel de oplossing voor een zwembad in de Zwijndrechtse waard. Een particuliere investeerder die voor de gemeente een zwembad gaat exploiteren waarbij publiek privaat samengewerkt wordt met gemeenten en zwemvereniging want dat kan leiden tot een echt doelmatig en doeltreffend werken. Hoe de uitwerking nu verder gaat ligt vooral aan de uitwerking van voorstellen en de daadkracht van twee gemeenteraden.
Er bestaan duidelijke cultuurverschillen in gemeenteraden. Die constateer je door heel Nederland maar dat vreemde lokale gedrag leidt vaak tot meerkosten die niemand wil maar wel accepteert. De vooruitgang ziet iedereen graag maar zolang het lokaal in eigen dorp maar blijft zoals het was. In Zwijndrecht hoor je dat geluid telkens uit Heerjansdam. Toegegeven dat er meer gemeenschapszin is en het zwembad een goed voorbeeld is maar waar het dorpse soms ernstig doorslaat. Wij willen alles van de grote stad maar wel dorp blijven en vooral de laagste tarieven hebben, laat de stad die maar betalen.
Als je iets wil dan doe je er goed aan om te kijken naar de veranderingen grensverval verloopt subtiel en dat kan je niet zomaar tegengaan. Een gemeente Zwijndrechste waard zou daarin dus gewoon de beste oplossing zijn, iedereen ziet dat als beste optie maar niemand doet dat uit ongefundeerd lokalisme.