Burgemeesters en belangen
In mijn laatste column ging ik in op de historie van de ruimtelijke ordening en de Passage was daar een onderdeel van. Kort daarop kreeg de politiek een brief van de eigenaren van de Passage waarin zij klaagden over het ontbreken van communicatie zoals die beloofd was rondom het hele project.
Projecten geven in Zwijndrecht toch al vaak een beeld van hoe zaken goed en fout gaan. Als altijd alles fout gaat dan besta je als gemeente niet meer zo lang.
Ik heb wel eens geschreven over het ontstaan van de watertoren en de rol van de burgemeester de Bruine en wethouder Vliegenthart. Burgemeester de Bruine was zoals de annalen aangeven redelijk voortvarend in zijn aanpak.
Deze burgemeester zorgde er voor dat er een tramlijn tot stand kwam – althans in zijn periode als burgemeester- maar ook dat er een diversiteit aan bedrijvigheid en volkshuisvesting tot stand kwam.
Was het de burgemeester of waren het de notabelen met de burgemeester.
Heden ten dage ben je als notabele niet direct in beeld als je iets wil doen. Het kan wel helpen dat je als ondernemer goede contacten hebt. Hierin is dan ook sprake dat de uitbater die de voormalige Uitstek zijn contract heeft te danken aan de contacten met de burgemeester.
In de periode van de Bruine was Zwijndrecht nog klein met zijn 3300 inwoners.
De Bruine zette zich in op divers vlak. Hij zorgde er persoonlijk voor dat Zwijndrecht niet geannexeerd werd door Dordrecht, iets wat tijdens de tweede wereldoorlog ook bijna gebeurde.
Dat is nu anders want er is een duidelijke samenwerking tussen de stad Dordrecht en het dorp Zwijndrecht tezamen met de andere dorpen de Drechtsteden. Dat er in Dordrecht vaker om een Drechtstad wordt geroepen dan elders zou je hiermee kunnen vergelijken. Daarin heeft Papendrecht, die niet van harte samenwerkt, in de geschiedenis teruggebracht een te begrijpen standpunt. Want vanuit Papendrecht beschoten de Spanjaarden Dordrecht.
De Bruine was wel een voorstander van samenwerking em met de nieuwe volkshuisvestingswet zorgde hij er voor dat er percelen die vrijkwamen, waaronder Meerdervoort, geschikt werden gemaakt voor volkshuisvesting ten bate van de fabrieken van Jurgens en van den Bergh. Ook rond de Da Costa straat en Julianadorp en lindelaan werd daarvoor ruimte gemaakt.
Zwijndrecht ontwikkelde snel en het zandpad van rond 1900 veranderde in de jaren 20 van de vorige eeuw in een bestrate laan met straatlantaarn op de hoek van de Rotterdamseweg en de Bruïnelaan. Met de toevoeging van de twee puntjes op de i werd de gewone naam de Bruine verheven tot iets Chiques.
In de huidige tijd is een burgemeester toch ook in staat zijn rol te spelen. Antoin Scholten heeft van de gemeenteraad de rol toegewezen gekregen om in de regio Drechtsteden de portefeuille Economie te beheren. Het verschil met de burgemeester toen en nu is iets van een heel andere schaal.
Waar de bruine in een anekdote wordt genoemd dat hij twee dronkaards aanpakte is het Antoin Scholten die met de brand op Kijfhoek duidelijk heeft laten zien dat hij in de huidige tijd samen met zijn brandweer team in staat is geweest behalve de ketel wagens ook zijn hoofd koel te houden.
Een burgemeester zit niet meer zomaar een periode uit van veertig jaar maar moet om de zes jaar weer benoemd worden. Kijken webinnen de Drechtsteden dan zien we dat dit kan verkeren. Bandell in Dordrecht koos voor zijn gezondheid en vertrok na zes jaar . Burgemeester Boevee uit Sliedrecht kwam in opspraak rond de baggerfeesten en is nu non actief. Terwijl zijn Collega Herman Jonker uit Ambacht vertrekt na 15 jaar met vervroegd pensioen.
Deze laatste burgemeester heeft ook wel de politiek wel eens opgeschud met opmerkingen over verregaande samenwerking binnen de Drechtsteden en werd daarop teruggefloten door de gemeenteraad.
Zwijndrecht kende twee tuindersverenigingen die uiteindelijk na jaren gekissebis samengegaan waren tot uiteindelijk veiling de Volharding een feit was . Nu zit de veiling in Barendrecht onder de naam de Greenery ontstaan uit een samensmelting van een aantal verschillende veilingen.
Zo zie je waar uit iets kleins iets heel groots kan ontstaan, Dat geldt ook voor van den Bergh en Jurgens waar de Unilever is voortgekomen. Zwijndrecht kent hierin dus een bredere historie.
De ligging van Zwijndrecht speelt daar ook een rol in. Waar de Bruine zich inzette voor de vestiging van een station en de tramverbinding moet zijn huidige collega Antoin Scholten zich inzetten voor de veiligheid op het spoor, de weg en water waar hij zelf aan woont.
Antoin Scholten doet voor de regio ook mee in het kader van vergelijking tussen veiligheidsregio s in Europa waarvoor twee miljoen beschikbaar is gesteld. Voor de veiligheidsregio is een vast bedrag beschikbaar op basis van wegen op water en weg en het spoor. Hierin is een norm toegepast waarin Zwijndrecht, Dordrecht en de andere Drechtsteden en de andere zuid Holland zuid gemeenten niet echt naar risico een bijdrage ontvangen.
Een Kanaal in Drente kent in die methodiek eenzelfde risico als de drukst bevaren rivier in Zuid Holland.
Hedendaagse burgemeesters hebben hierin een duidelijk andere situatie een eeuw na de Bruine.
Waarin Scholten vergelijkbaar met de Bruine te maken heeft is het de vestigng van het kantoor van de Unimills. In de tijd van de Bruine ging het om het samengaan van de twee bedrijven die dus enorm gegroeid zijn. Heden ten dage is het vooral de inspanning achter de schermen van de Burgemeester om het kantoor binnen de regio en bij voorkeur in Zwijndrecht te houden.
Zo zie je dat een burgemeester toch wel een belangenbeschermer is allen is het soms wiens belang het zwaarst weegt. De geschiedenis beschrijft dat per tijdsgewricht anders.
Denk daar in de vakantie maar eens over na en lijkt het je wat solliciteer dan in Ambacht, dat lijkt mij ook wel wat.