Ruimte voor initiatieven met Right to Challenge.

28 juli 2015 door Hennie van der Zouw
Ruimte voor initiatieven met Right to Challenge.

ZWIJNDRECHT - De gemeenteraad wil maatschappelijke initiatieven meer kans geven. ‘Ja mits’, in plaats van ‘Nee tenzij’ moet de positieve grondhouding van de gemeente zijn. De gemeenteraad stelde de notitie Right to Challenge vast. Deze notitie geeft een kader voor het stimuleren en ondersteunen van maatschappelijke initiatieven in Zwijndrecht.

Right to Challenge houdt in dat inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen het recht hebben om aan te geven dat zij bepaalde publieke taken willen overnemen. Bijvoorbeeld wanneer zij vinden dat zij deze taken anders en beter kunnen uitvoeren. Het is een vergaande manier om de samenleving bij beleid en uitvoering te betrekken. De gemeenteraad nam tijdens de begrotingsraad vorig jaar een motie van GroenLinks aan om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. In de motie werd vooral gevraagd te kijken naar de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), Jeugdwet, Participatiewet en beheer openbare ruimte. Ook moet er waar mogelijk budget voor worden gereserveerd.

Afwachten of opgaven benoemen
Alle fracties waren positief over de notitie. Het gesprek tijdens de Politieke Markt op 23 juni spitste zich toe op de mate waarin de gemeente een afwachtende houding aanneemt of actief een beperkt aantal opgaven benoemt.

Twee pijlers
Bij de besluitvorming tijdens de gemeenteraadsvergadering op 2 juli zei wethouder Jolanda de Witte uit te gaan van twee pijlers. “De gemeente benoemt een aantal opgaven waarvan zij denkt dat de samenleving ze beter en sneller kan uitvoeren. Op die manier doen we ervaring op met maatschappelijk aanbesteden. Daarnaast stimuleert de gemeente inwoners om zelf met initiatieven te komen en ondersteunt ze daarbij.” De opzet is om in de tweede helft van dit jaar het plan van aanpak vast te stellen en hierover te communiceren met inwoners en maatschappelijke partners.

Een voorbeeld van een maatschappelijk initiatief is het wijkpreventieteam. Inmiddels is er in meerdere wijken een team gevormd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.