Wijkpreventie waarschuwt voor illegale collectes en huis-aan-huis akties

15 juni 2015
Wijkpreventie waarschuwt voor illegale collectes en huis-aan-huis akties

ZWIJNDRECHT - Het wijkpreventieteam stuurde ons onderstaand bericht: "Stroopwafel verkoop: Zuivere koffie? Tijdens onze wijkpreventieronde afgelopen week kwamen wij straatverkopers tegen die onder het mom van verkoop voor een goed doel, stroopwafels aan het verkopen waren. Dat dit geen zuivere koffie is mag uit het onderstaande blijken.

Op onze vraag of zij over een vergunning beschikten kwam het antwoord “Dat hebben wij niet nodig mijnheer, want iedereen mag huis aan huis verkopen in Zwijndrecht”.

Het klopt dat de colportagewet is afgeschaft maar verkoop aan de deur is wel aan regels gebonden. Het koppelen aan een goed doel is namelijk zonder vergunning niet toegestaan. De APV stelt het volgende:

Afdeling 2: Collecteren.
Artikel 5:13 Inzameling van geld of goederen

• 1. Het is verboden zonder vergunning van het college een openbare inzameling van geld of goederen te houden of daartoe een intekenlijst aan te bieden.
• 2. Onder een inzameling van geld of goederen wordt mede verstaan: het bij het aanbieden van goederen, waartoe ook worden gerekend geschreven of gedrukte stukken, dan wel bij het aanbieden van diensten aanvaarden van geld of goederen, indien daarbij te kennen wordt gegeven of de indruk wordt gewekt dat de opbrengst geheel of ten dele voor een liefdadig of ideëel doel is bestemd.
• 3. Het verbod geldt niet voor een inzameling die in besloten kring gehouden wordt.

Wij als wijkpreventieteam hebben op meerdere fronten onze inlichten verzameld en vanuit het Centraal Bureau Fondsenwerving hebben wij de volgende informatie toegezonden gekregen met het verzoek om dit ook in de lokale media te vermelden.

'Droom in Zicht' bijvoorbeeld is bij het CBF niet bekend. Wel krijgen we zeer regelmatig vragen over het verkopen van kaarten en stroopwafels door organisaties die iets met ‘droom, ‘kind’ en ‘wens’ in de naam hebben.

Voor elke verkoop ten behoeve van het goede doel dient een collectevergunning bij de gemeente aangevraagd te worden. Doorgaans gebeurt dit niet en beroept men zich op venten, dan wel de vrijheid van meningsuiting (Grondwet, artikel 7). Kaartverkoop voor het goede doel heeft helemaal niets met de vrijheid van meningsuiting te maken. Geen enkele kaartverkopende organisatie heeft nog kunnen aantonen dat kaartverkoop voor het goede doel onder Artikel 7 van de Grondwet valt.

Het CBF ontraadt het publiek om kaarten aan de deur te kopen. In de meeste gevallen gaan de verdiensten naar de kaartverkoper en de commerciële organisatie. Of en hoeveel er wordt afgedragen aan het goede doel is zelden duidelijk. Kaartverkoop neemt een enorme vlucht. Blijkbaar is het zeer lucratief. Helaas kan het CBF deze praktijken niet voorkomen.

We proberen zo veel mogelijk te waarschuwen. Zie voor meer informatie de website van het CBF:

Waar hierboven kaartverkoop staat kunt u ook lezen: stroopwafels ; kaarsen ; plantjes ; et cetera.

Kortom, wordt u geconfronteerd met mensen die bij u thuis aanbellen om iets te verkopen voor een goed doel, vraag om hun vergunning en legitimatie. Kunnen ze dit niet tonen waarschuw dan de politie omdat het dan waarschijnlijk om een illegale collecte gaat waarvan de winst in de zakken van de organisatie verdwijnt en er geen enkel goed doel mee geholpen is." Tot zover het Wijkpreventieteam van Zwijndrecht.

Wijkpreventie is een burgerinitiatief dat door de gemeente Zwijndrecht wordt gedragen. Wij zijn in Zwijndrecht nog steeds op zoek naar mensen die de teams willen komen helpen versterken. Interesse? Stuur een mail naar info@wijkpreventie.nl of kijk eens op onze facebook pagina: www.facebook.com/wijkpreventie.zwijndrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.