De gulle gever en de grijze kliko

Na het lezen van de titel van deze column zou u kunnen concluderen dat er nu een recensie komt van een nieuw Suske en Wiske stripboek. Die conclusie kan meteen de kliko in, maar omdat het thema - net als in de S&W boeken - van groot belang is, en vooral voor uw portemonnee, vraag ik u om toch maar verder te lezen.
De titel ontstond namelijk spontaan n.a.v. een aantal krantenberichten over de afvalinzameling per 2026. De column is niet spannend en humoristisch, maar wellicht zet het u wel tot (be)denken.
De gemeente Dordrecht onderzoekt een nieuw systeem waarbij bewoners deels een vast tarief betalen en deels per aangeboden restafval: 4 tot 6 euro per 240-liter bak en 1 à 1,50 euro per 60-liter zak.
GFT, plastic en papier worden gratis opgehaald.
Niet iedereen is enthousiast. Bewoners vrezen meer illegale stortingen, maar de gemeente ziet het als een kwestie van gewenning.
Veel Dordtenaren hebben op dit moment maar liefst vier rolcontainers. Allemaal goed bedoeld om ons afval te scheiden. Helaas gaat dit scheiden blijkbaar nog steeds niet goed genoeg.
Vraagtekens
‘Als het legen van de grijze bak straks 4 á 6 euro per keer kost, hoe gaat de gemeente controleren of je wel of niet de container iedere maand aan de straat zet? Worden de bakken gechipt om dit bij te houden? Worden de grijze plastic zakken gewogen? Krijgen de ondergrondse containers gezichtsherkenning?
En dan is er nog ander probleem
Regelmatig staat ’s morgens vroeg mijn grijze bak opvallend open en zie ik bovenop afval van een onbekende ‘gulle gever’. Wat gebeurt er als de ‘gulle gever’ straks met het nieuwe betalingssysteem doorgaat? Dan betaalt de 'gulle gever' niets en ben ik de pineut. Cameratoezicht bij elke ophaalplek is duur en te gek voor woorden.
Zwijndrecht
Zwijndrecht hakt al twee jaar met dit afvalinzameling bijltje. Sinds de invoering van betalen per zak is de hoeveelheid restafval afgenomen, maar er blijft een groep - ‘aso-dumpers’ genoemd - die zich niets van alle regels aantrekt.
Ze gaan daar zelfs zo ver dat de belastingdienst (!?!?) controleert wie er afval in de (ondergrondse)container heeft gegooid. Dit roept min of meer dezelfde vragen op: Hoe werkt dit? Wordt afval gewogen en de zakken geteld? En wat als iets niet in een zak of container past? De echte vervuiler laat heus geen briefje achter!
Daarom overweegt de gemeente Zwijndrecht strengere maatregelen, zoals camera’s en een anonieme kliklijn waar bewoners foto’s van overtreders kunnen insturen.
Of deze maatregelen de saamhorigheid bevorderen is nog maar de vraag.
Terug naar Dordrecht
Vorig jaar organiseerde HVC in bepaalde Dordtse wijken een soort ‘afvalmarkt’. Een geweldig initiatief en een groot succes. De aangevoerde spullen werden meteen gescheiden.
Zoiets zou best minimaal één keer per maand in iedere wijk/buurt kunnen plaatsvinden!
Wellicht zijn we dan meteen van de illegale dumping af. Bovendien hoeft de milieupolitie of HVC geen extra diensten te draaien.
TIP (voor de HVC): Zet de datum en locatie van de ‘afvalmarkt’ (in de vorm van een container) ook in de afvalkalender van 2026. Het is pas februari, tijd genoeg om dit goed voor te bereiden.
Overigens ben ik natuurlijk niet de enige die benieuwd is wie af en toe die ‘gulle gever’ is. Stiekem denk ik dan vaak terug aan de jaren 80 toen Henk Spaan en Harrie van Vermeegen een kritisch radioprogramma maakten en dat altijd eindigde met de kreet: ‘Vuilnisman! Mag deze zak ook mee!’