zondag 18 april 2021

Alles over Zwijndrecht

Zwijndrechtse oud-militair vraagt aandacht voor PTSS bij veteranen

8 april 2021 (door Jan-Willem Schneider)

ZWIJNDRECHT – Veteraan Mark Paasman gaat wandelen vanaf Den Helder naar Zwijndrecht waar hij nu woont. Om Marks actie te steunen kun je doneren via de website steunactie.nl. De opbrengst gaat naar het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (het V-fonds). Het fonds wil onder meer waardering voor veteranen bewerkstelligen. Zij zetten zich immers in voor bescherming en handhaving van onze vrede en een democratische rechtsstaat.

Mark is zo’n veteraan en start zijn wandeling op 24 april om 10.00 uur. “Ik begin vanaf vliegbasis De Kooij in Den Helder om via de marinebasis naar vuurtoren De Lange Jaap te wandelen. Daar neem ik symbolisch afscheid van een verleden dat mij twintig jaar lang gijzelde. Vervolgens wandel ik in acht dagen de 200 kilometer naar mijn huis in Zwijndrecht”, vertelt Mark bij wie een meervoudig militair trauma is vastgesteld. 

Barre omstandigheden als loutering
Om zijn actie kracht bij te zetten neemt de veteraan zo min mogelijk mee. “Ik neem geen geld, eten of drinken mee, alleen basale overlevingsmaterialen, zoals een kompas en eigen zelfredzaamheid. Hierbij drink ik uit zoetwaterbronnen, sloten bijvoorbeeld en leef ik van voedsel dat ik vind”. Deze barre omstandigheden zijn voor Mark geen probleem. “Door mijn omstandigheden heb ik me jarenlang een beest gevoeld, een stuk dat ik tijdens mijn wandeling wil loslaten. Daarbij wil ik stap voor stap opnieuw gaan vertrouwen op de burgermaatschappij. Tot slot kan ik dan uit mijn overlevingsstand stappen”.

Berichten op sociale media
Een team zal korte video’s en foto’s maken van Marks actie om ze te delen op sociale media. Op Instagram zal de veteraan te volgen zijn op het account bevrijdvanptss. Daar kunnen volgers ook zien hoe het V-fonds de donaties besteedt.

Foto V-fonds

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!