Pelikaan wint van VVGZ in de Derby van Zwijndrecht

03 november 2014 door Hennie van der Zouw
Pelikaan wint van VVGZ in de Derby van Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT - In een wedstrijd waar niet altijd sprake was van goed voetbal hield Pelikaan de drie punten op het Pelidome. Na een opeenvolging van doelpunten in de eerste helft, kwamen de Peli’s net voor rust met tien man te staan, nadat Vincent de Klerk zijn tweede gele kaart kreeg. Een teamprestatie met veel strijdlust en verdedigen bezorgde Pelikaan uiteindelijk de overwinning. Nadat de tweede elftallen van Pelikaan en VVGZ (Pelikaan 2 won met 3-1) al redelijk wat publiek trokken, stroomde Sportpark Bakestein tegen 3 uur ’s middags echt goed vol.

Het publiek zag dat Lerry Overgaauw werd gehuldigd voor zijn 250 wedstrijden in het eerste elftal van Pelikaan. Na de overhandiging van zijn cadeau kon de wedstrijd van start gaan. De Zwijndrechtse rivalen begonnen wat onwennig en dus was de beginfase een fase van aftasten en risicoloos spel. Nadat Pelikaan geen gevaar kon stichten uit twee hoekschoppen, was het VVGZ dat de eerste mogelijkheden kreeg. De Noordparkbrigade kreeg een tweetal kansen uit standaardsituaties, maar konden hieruit geen doel treffen. Hiertegenover een situatie waarbij Pelikaan-spits Marvin Hooplot één op één met de keeper van VVGZ leek te gaan, maar hierbij (discutabel) werd teruggefloten voor buitenspel. Een paar minuten hierna zette diezelfde Hooplot de bal hard voor op Lerry Overgaauw, die de bal van dichtbij ongelukkig tegen zich aan kreeg, waardoor de bal overging.

De wedstrijd bevond zich in een fase waarin er veel duels op het middenveld plaatsvonden, Pelikaan bleek hierin doortastender. Desondanks ontsnapte VVGZ-spits Cromarty even aan de aandacht van de Pelikaan-defensie, maar de kopbal die hij produceerde was te slap en Pomp kon de bal vangen. Pelikaan begon vanaf dat moment iets meer grip op de wedstrijd te krijgen en kon in de 27e minuut een aanval opzetten. Rowdy Nossent kon vanaf het middenveld Marvin Hooplot de diepte in sturen, waarna Hooplot vanaf de linkerkant van het strafschopgebied met een geweldige uithaal de bal in de verre kruising schoot: een werelddoelpunt. De spelers en supporters van Pelikaan konden als eerst juichen en de wedstrijd leek wat meer los te komen.

VVGZ liet het er natuurlijk niet bij zitten en ging op jacht naar de gelijkmaker. Dit ging echter niet geheel volgens plan. De Vogels namen een hoekschop die werd weggeschoten door een Pelikaan-speler. Hierop volgde een terugspeelbal van VVGZ op de eigen keeper. De keeper raakte de bal echter totaal verkeerd waardoor Anouar Saïd de bal met een vermeende handsbal kon blokkeren, de hierop volgende boogbal was van grote schoonheid en hiermee zette hij zijn ploeg op een 2-0 voorsprong. Eén minuut na deze treffer, mocht Pelikaan-verdediger Kevin de Geus aanleggen voor een vrije trap van ongeveer 35 meter. Een hard schot richting de hoek en een matige reactie van de VVGZ-doelman betekende de 3-0.

Pelikaan zat even in een zetel, de 4-0 leek zich even aan te dienen, maar een voorzet van Randy Kroos kon net niet worden binnengekopt door de instormende Pelikaan-spelers. Enkele minuten later volgde een cruciaal moment in de wedstrijd. Na een dribbel en voorzet van VVGZ-rechtsbuiten Bas van den Houten kon Tjardo Boom aannemen in het strafschopgebied. De middenvelder werd hier neergelegd door Pelikaan-aanvoerder Vincent de Klerk waardoor de scheidsrechter floot voor een strafschop voor VVGZ. De leidsman toonde De Klerk zijn tweede gele kaart, waardoor Pelikaan met tien spelers verder moest. Mike Roodhorst ging achter de bal staan en gelukkig voor Pelikaan schoot laatstgenoemde de bal tegen de paal. Kort hierna ontsnapte een VVGZ-middenvelder aan zijn tweede gele kaart. Beide ploegen kregen geen kansen meer en hierdoor werd de rust bereikt met een 3-0 tussenstand.

Na de rust beperkte de thuisploeg zich vooral tot verdedigen en sporadisch counteren. Pelikaan liet VVGZ komen en groef zich in op eigen helft. Dit plan pakte in eerste instantie niet goed uit: de ingevallen Dell Avo kon na een steekballetje de 3-1 aantekenen en bracht hiermee het geloof aan VVGZ-kant terug. Pelikaan kwam na deze treffer eigenlijk amper in de problemen en slaagde er redelijk in om de wedstrijd dood te maken. Saïd bood Alex de Jong zelfs de mogelijkheid om de 4-1 te noteren; zijn inzet werd echter gekeerd door doelman Vintges.

Hierna volgde dan toch een offensief op het Pelikaan-doel. Rik Pomp wist zijn ploeg op de been te houden en de doelman, spelend met rugnummer 33, groeide in de wedstrijd. Nadat Pomp een werkelijk fantastische redding had verricht op een kopbal van Bas van den Houten, mocht VVGZ een hoekschop nemen. Hooplot kreeg deze matig genomen hoekschop ongelukkig op zijn schoen en zag de bal in het eigen doel verdwijnen. Pelikaan bracht zichzelf hiermee in een moeilijke situatie, er waren namelijk nog twintig minuten te spelen en de Vogels hadden geloof in een gelijkmaker.
Een tegenvaller voor Pelikaan was het uitvallen van rechtsback Thomas den Boer. Jurensley Dorrand, normaalgesproken linksback, viel voor hem in en deed dit naar behoren.

Pelikaan had niet veel andere opties dan de rug te rechten en met man en macht de voorsprong te verdedigen. Met veel passie en strijdlust werden de duels uitgevochten en doelman Rik Pomp bleek twee tegendoelpunten wel voldoende te vinden. Pogingen van Dell Avo en Boom werden gekeerd. Pelikaan trachtte met het inbrengen van Manucho Adelino en Jelle Baan de opbouw zoveel mogelijk te verstoren. De Peli’s liepen op hun laatste benen en de spanning was voelbaar. De thuisploeg was echter vastberaden en ging noodgedwongen steeds meer overtredingen maken om het VVGZ-aanvalsspel af te breken. De Vogels werden ondanks de lange blessuretijd en mede door de onverzettelijkheid van Pelikaan niet meer gevaarlijk.

Het laatste fluitsignaal diende zich aan en dit betekende een bevrijding voor iedereen die Pelikaan een warm hart toedraagt. Niet alleen vanwege de rivaliteit, maar zeker ook vanwege de stand op de ranglijst zijn dit drie zeer belangrijke punten voor Pelikaan. Al met al een fantastische dag voor de club; een dag waarop het eerste en tweede elftal zes punten pakken tegen VVGZ. Na afloop barstte het feest los onder spelers en supporters en het zou nog lang gezellig blijven op het Pelidome.

Opstelling Pelikaan:
Rik Pomp - Thomas den Boer (Jurensley Dorrand), Lerry Overgaauw, Kevin de Geus, Mahmut Erol - Rowdy Nossent, Alex de Jong, Vincent de Klerk - Randy Kroos (Manucho Adelino), Marvin Hooplot (Jelle Baan), Anouar Saïd

Opstelling VVGZ:
Maarten Vintges – Raoul Pluimert (Tjardo Boom), Wouter Swart, Jerry Heezen, Dennis de Man (Michael Dell Avo) – Mike Roodhorst, Tycho Los (Rianto Vrutaal), Nick Weers – Nick de Veij, Girardelli Cromarty, Bas van den Houten.  

Volgende week speelt Pelikaan een uitwedstrijd bij koploper Rijsoord. Wederom is er sprake van een mooi affiche en een uitdaging voor de formatie van trainer Ron Tempelaar. Het adres van voetbalvereniging Rijsoord is Vlasstraat 1A. Dinsdag neemt de ploeg het voor de VoetbalRotterdam Cup op tegen Botlek, deze club is te vinden op het volgende adres: Veertig Morgenweg 2, Spijkenisse. Hopelijk tot volgende week!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.