Peuters De Rakkers genieten van voorlezen

05 februari 2016 door Hennie van der Zouw
Peuters De Rakkers genieten van voorlezen

ZWIJNDRECHT - In het kader van de Nationale Voorleesdagen heeft Barbara Ferbrache, kinderboekenschrijfster en boerin van wijkboerderij De Kleine Kraai, de peuters van De Rakkers voorgelezen. De Rakkers biedt kinderopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar en is een van de 19 kindcentra van PIT kinderopvang & onderwijs, die deze weken allemaal op verschillende manieren extra aandacht besteden aan voorlezen.

Barbara las voor uit haar boek Jaylen lacht, waarin de hoofdpersoon Jaylen spannende avonturen beleeft met verschillende dieren zoals Eddy de Eekhoorn, Johannes de Octopus en Freddy de Hagedis. De peuters luisterden niet alleen aandachtig naar het verhaal, ze konden ook geen genoeg krijgen van het konijn dat Barbara had meegebracht. Dit sloot prima aan bij het Prentenboek van het Jaar 2016 We hebben er een geitje bij, dat centraal staat tijdens de Nationale Voorleesdagen.

Voorlezen stimuleert ontwikkeling
Meteen vanaf hun geboorte ontwikkelen kinderen hun taal. Het is dan ook heel belangrijk om veel te praten ‘met’ baby’s, maar ook om hen voor te lezen. Daarmee kunnen ouders en pedagogisch medewerkers niet vroeg genoeg beginnen. Ook al is een kind nog een baby, voorlezen stimuleert zijn of haar taalontwikkeling.

Voorlezen is belangrijk, in iedere ontwikkelingsfase van een kind. Kinderen leren zo spelenderwijs de taal, hun fantasie wordtgeprikkeld en ze maken kennis met de wereld om hen heen. Onderzoek wijst uit dat kinderen die regelmatig worden voorgelezen beter scoren in het onderwijs. Daarnaast zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Gaat een kind naar het basisonderwijs, dan stimuleert het voorlezen het zelf leren lezen. Het vergroot de woordenschat en helpt bij het begrijpend lezen. Maar voorlezen is en blijft vooral heel erg leuk!

PIT kinderopvang & onderwijs
PIT kinderopvang & onderwijs biedt kinderen in iedere fase van hun leven en op hun eigen niveau de juiste bagage voor een kansrijke toekomst. PIT kinderopvang & onderwijs heeft 18 kindcentra in Alblasserdam, Heerjansdam, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht en een kindcentrum voor speciaal basisonderwijs in Ridderkerk.

Daar begeleiden 375 gedreven medewerkers de kinderen op stimulerende wijze bij het opgroeien. Zij doen dit als één team vanuit één visie en één pedagogische en educatieve aanpak. PIT kinderopvang & onderwijs biedt ieder kind wat het nodig heeft om de eigen talenten te ontdekken en te ontplooien met doorlopende ontwikkelingslijnen en boeiende dagprogramma’s waarin de leukste kinderopvang, inspirerend christelijk onderwijs, een breed scala aan vrijetijdsactiviteiten en ondersteuning naadloos op elkaar aansluiten.

Op de foto: Kinderboekenschrijfster en boerin Barbara Ferbrache leest - met het konijn op schoot - de peuters van De Rakkers voor.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.