Energiecooperatie Zon op Zwijndrecht opent eerste installaties

01 juli 2016 door Ton Vermeulen
Energiecooperatie Zon op Zwijndrecht opent eerste installaties

ZWIJNDRECHT/DRECHTSTEDEN -  De lokale duurzame energiecoöperatie Zon op Zwijndrecht, de gemeente Zwijndrecht, Trivire en Stichting Drechtse Stromen hebben op 29 juni de 2 nieuwe zonnepaneleninstallaties van Zon op Zwijndrecht feestelijk geopend. Inmiddels zijn er meer lokale energie coöperaties in de Drechtsteden  in ontwikkeling.

De installaties zijn in mei geplaatst op het dak van het gemeentehuis en het multifunctionele gebouw Hart van Meerdervoort aan de Karel Doormanlaan. Dit gebeurde onder het motto 'zon op andermans dak'. Bewoners of bedrijven die geen of onvoldoende panelen op hun eigen dak kwijt kunnen of die geen eigen dak hebben, kunnen lid worden van Zon op Zwijndrecht en op deze manier toch eigen groene stroom produceren.

Stroom voor 22 huishoudens
Zon op Zwijndrecht heeft zo'n 50 leden, die samen hebben geïnvesteerd in 332 zonnepanelen. Deze leveren jaarlijks ongeveer 78.000 kWh groene stroom, genoeg om gemiddeld 22 huishoudens een jaar te voorzien van stroom. De leden maken gebruik van de zogenaamde postcoderoosregeling, dat is een landelijke stimuleringsregeling voor het realiseren van lokale productie van groene stroom. Naast de opbrengst van de opgewekte stroom krijgen de leden met deze regeling gedurende 15 jaar de energiebelasting terug van hun opgewekte stroom. De gemeente Zwijndrecht en woningcorporatie Trivire, de eigenaren van het gemeentehuis en Hart van Meerdervoort, stellen hun daken voor 25 jaar beschikbaar.

Voortrekkersrol
,,Een van onze doelen is het verduurzamen van ons bezit. We zijn trots dat we hiermee een stukje mogelijk maken en verwachten de komende jaren meer daken hiervoor te kunnen benutten", aldus Bert van der Ent van Trivire.

Ook wethouder Henk Mirck toonde zich trots en werd tijdens de opening lid van de coöperatie. ,,Als Zwijndrecht hebben we een voortrekkersrol in de Drechtsteden", zei hij. ,,We zijn hier gestart, kunnen ervan leren en nu willen we ervoor zorgen dat ook andere gemeenten er verder mee gaan." Hij kon al direct het stokje overdragen aan wethouder Floor van de Velde, waar recent de coöperatie Zon op Hendrik-Ido-Ambacht is opgericht. Ook hij is lid geworden en zal ambassadeur zijn voor zon op andermans dak in de Drechtsteden.

Coöperatielid Marcel de Looff zegt enthousiast ,,Een heel goed alternatief als je op je eigen dak geen panelen kwijt kunt. En je doet iets voor het milieu, waar je zelf ook profijt van hebt", zegt hij. ,,Drechtse Stromen heeft het heel goed geregeld. Er is veel tijd en energie in gestoken."

Op zoek naar meer daken
Zon op Zwijndrecht is een initiatief van Drechtse Stromen. Deze stichting werkt met de gemeenten in de Drechtsteden samen om nog veel meer daken van grote gebouwen te gaan gebruiken voor zonnepanelen. Momenteel zijn projecten in Hendrik-Ido-Ambacht, Heerjansdam en Papendrecht in ontwikkeling.

Voor meer informatie en inschrijving: www.drechtsestromen.net/zon

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.