Historische promotie voor Schaakvereniging Zwijndrecht

21 april 2008

ZWIJNDRECHT –Voor de eerste keer (!) na de oprichting in 1962 is schaakclub Zwijndrecht naar de hoogste klasse van het distrikt gepromoveerd!

Deze historische prestatie is in Zwijndrecht afgelopen weekeinde door de club passend gevierd onder leiding van voorzitter Frank Stoute.

Eerder wist ook de schaaksociëteit de Willige Dame uit Dordrecht, onder leiding van Cor Paans, te promoveren naar de hoogste klasse, één niveau onder de landelijke competitie. Voor de club in poffertjessalon Visser is dat een terugkeer op het hoogste regionale niveau na een eerdere degradatie. Voor de schakers van Zwijndrecht is alles nieuw.

Liefhebbers, die de vereniging in Zwijndrecht al jaren volgen, weten dat zo uiteindelijk na 46 jaar (!) de schaakclub loon na (jeugd-)werken krijgt. Veel andere clubs hebben al successen geboekt, dankzij de eerste jeugdopleiding in Zwijndrecht met als een centrale naam Bert Broerse! Voor hem mag de historische promotie ook een beetje als een sportieve onderscheiding worden beschouwd. Het kampioensteam is nu een combinatie van routine en jong talent, dat samen Zwijndrecht 1 over een historische drempel heeft geschaakt.

In 1998 (!) promoveerde Zwijndrecht de laatste keer vanuit de tweede klasse in het distrikt naar de eerste klasse. In tien seizoenen werd de vereniging tweede of derde in de eerste klasse, maar dromen over promoveren deed de club niet. Daarvoor waren er teveel wisselingen van talentvolle spelers.

Ondanks die wisselingen in het team bleef de club zich goed handhaven op eerste klas RSB niveau. De slotwedstrijd van het seizoen 2007-2008 was tegen de laatste concurrent voor promotie, het Zwarte Paard Schiedam. De 6-2 winst bezegelde het kampioenschap en de promotie. Van de zijde van schaakclub Dordrecht en de Willige Dame uit Dordrecht waren vertegenwoordigers aanwezig om de Zwijndrechtse schakers te steunen in het historische duel.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.