Waarom kent Zwijndrecht relatief hoge gemeentelijke belastingen?
ZWIJNDRECHT - Onze gemeente int relatief hoge belastingen. Hierbij valt te denken aan de rioolheffing en de onroerendezaakbelasting (OZB). In buurgemeentes, zoals Barendrecht, liggen deze kosten lager. Dat blijkt uit vergelijkingen met verschillende gemeentes via www.waarstaatjegemeente.nl. “Zwijndrecht is relatief duur, omdat de gemeente komende jaren veel rioleringen moet vervangen”, vertelt een geraadpleegde bron.
De gemeente Zwijndrecht investeert de komende jaren veel in rioleringen. “De operatie is nodig, bijvoorbeeld in Heerjansdam of in de wijk Heer Oudelands Ambacht. Die wijk kampt met flinke verzakkingen, wat de riolering aantast. Een vervangingsoperatie bleek de enige manier om het probleem op te lossen”, aldus de geraadpleegde bron. Een probleem bij de renovatie is het geld. “Bij de bouw van de wijk was de aanleg van een rioolstelsel opgenomen in de begroting. Maar reserveringen voor onderhoud en vervanging werd destijds niet gedaan. Om dat probleem op te lossen kent Zwijndrecht het zogeheten gesloten systeem. Dat wil zeggen dat alle opbrengsten van de rioolheffing enkel worden besteed aan het riool”.
Geen verschil in aantal personen per huishouden
In haar rioolheffing maakt de gemeente geen verschil tussen het aantal personen in een huishouden. Dat is een bewuste keuze, weet de bron. “Voor de rioolaansluiting en -onderhoud maakt het niet uit hoeveel mensen er wonen; de kosten blijven hetzelfde. Hoewel de hoeveelheid afvoer kan verschillen, stroomt het immers allemaal door hetzelfde stelsel. De hoeveelheid kan alleen verschil maken voor het waterschap dat zuivert.” De bron wijst nog op de meterhuur. “De meterhuur van gas en elektriciteit is ook eenmalig per huishouden, evenals de kosten die netbeheerder Stedin maakt. Vandaar dat de gemeenteraad bij de rioolheffing niet kijkt naar het aantal personen per huishouden”.
Gemeente investeert met OZB-opbrengsten
Naast de rioolheffing zien veel lezers de OZB als melkkoe. De reden is dat de heffing elk jaar stijgt, wat logisch is, volgens de geraadpleegde bron. “De hoogte van de OZB hangt samen met de taxatie en de huizenprijzen. Omdat die blijven stijgen, discussieert de gemeenteraad al jaren over stijging of zelfs verlaging van de OZB.”. Alle discussies ten spijt heeft de gemeente het geld wel nodig. “Omdat de weersomstandigheden steeds extremer worden, moet de waterafvoer ook worden aangepast. Daarvoor is geld nodig dat de gemeente al heeft gebruikt. Denk aan de opknapbeurt van omgeving Walburg en onderzoek naar wateroverlast aan de Rotterdamseweg. Daaruit is gebleken dat er meer nodig is dan een riolering en zulke extra’s financiert de gemeente uit de OZB-opbrengsten.”
Bevolkingssamenstelling
In haar boekhouding moet Zwijndrecht ook rekening houden met de bevolkingssamenstelling. “De demografie heeft invloed op de investeringen die de gemeente moet doen en op de kosten. Zo kan de gemeente om sociale redenen heffingen kwijtschelden. Dat is wel omstreden, want enerzijds wil de raad dat iedereen meebetaalt, anderzijds moet dat wel kunnen. Een korting zou dan een betere oplossing zijn. Dat vraagstuk zal in Barendrecht minder spelen vanwege een andere bevolkingssamenstelling. Kortom, de Zwijndrechtse appel is niet zomaar te vergelijken met de Barendrechtse peer.”