Begroting in balans

06 november 2009

ZWIJNDRECHT -Begroting Zwijndrecht.

De begroting in de gemeente Zwijndrecht is op orde en kent een financiële balans. De gemeenteraad van Zwijndrecht moest daar alleen nog over oordelen en haar goedkeuring aan verlenen. Ondanks alle tegenspoed zoals die nu heerst is er sprake van een begroting in balans met de grootste bedreigingen in de toekomst.


Dat laatste was ook merkbaar in de bijdragen van de politieke partijen in de gemeenteraad. Alle partijen zagen de bedreigingen rond de Vinex locatie de Volgerlanden waarin Zwijndrecht als stille partner participeert. De PvdA wil daar een besloten vergadering over terwijl ABZ de cijfers gewoon wil zien en van de wethouder wilde weten wanneer de cijfers nu eens komen.

De wethouder  wilde alleen met cijfers komen als er een handtekening van de accountant onderstaat. Verder was er veel aandacht voor de veranderingen van de WMO en de thuishulp van Humanitas. Sinds de behandeling van de tarieven en belastingvoorstellen in de raadscarrousel was het al duidelijk dat niet alle partijen akkoord zouden gaan met de begroting. Vooral het onderdeel hondenbelasting was daar de grootste splijtzwam in. Door dit onderdeel er uit te halen  was dat voor de CuSGP reden genoeg om voor de begroting te stemmen. d66 daarentegen stemde als coalitiepartner tegen de begroting wat hen nogal ernstig kwalijk genomen werd door coalitiegenoten PvdA en CDA .


Het gevecht tussen coalitie en oppositie werd door de LCM vergeleken met de Ilias, de belegering van Troje door de Grieken, Dhr. Moorman typeerde sommige wethouders als Griekse figuur en zichzelf als Odyseus. Filosofisch als altijd stelde hij zijn kaders door te kiezen voor het Metropolitane park en Zwijndrecht tuinstad en een alternatieve OZB. Hij had twee moties. Een alternatief voor de huidige OZB die hem direct de steun van Groenlinks opleverde en een motie over geschilderde parkeerzone s op straat. Ook de VVD had een ingewikkelde OZB motie die teruggreep op de besluiten rondom tarieven en belastingvoorstellen.

De motie van de VVD werd door wethouder de Vries ontraden en haalde het niet. Wethouder de Vries gaf aan dat het OZB idee van Dhr. Moorman prima was maar dat zijn voorstel nog niet wettelijk uitgevoerd kon worden. Daarop trok hij de motie in maar zijn idee werd van harte ontvangen. Ook de motie over de geschilderde parkeerzone werd ingetrokken om deze verfijnd terug te laten komen in een andere vergadering om de wettelijke regels er beter in voor te laten komen.

Na een uitgebreid debat tussen de partijen werd de begroting en belastingvoorstellen in stemming gebracht. Alleen voor de brandweervoorstellen stemde op d66 na de raad in. Op de andere onderdelen stemden  ABZ, LCM en d66  niet in met de begroting. Uiteindelijk was de meerderheid der raadsleden voor de begroting waardoor deze zonder enig probleem werd aangenomen. Na de raadsvergadering werd Dhr. Willemstein direct aangesproken door zijn coalitie-genoten die niet echt blij waren met zijn actie, dat doe je niet bleef hun mening.


De bijdragen van de partijen staan in internet te lezen. ABZ  is de enige partij die zijn bijdrage niet op papier aanleverd zodat mensen in de zaal op papier of het scherm mee kunnen lezen en wist ook duidelijk aan te geven waar zij hun bedenkingen over hadden. De LCM fractie had bij het verhaal plaatjes  wat de boel aardig verlevendigde voor de vele ambtenaren en de enkele bezoekers. Toch was de filosofische bijdrage  een onderwerp van discussie en vragen. Volgens de PvdA zouden de buren er niets van begrijpen terwijl het CDA liever vergelijkingen had gezien met Asterix en Obelix. CuSGP bij monde van Dhr. Van den Berg kon het geheel wel waarderen en ging in het debat er nog op in door ook Icarus  ten tonele te voeren waarop Dhr. Moorman antwoordde dat de hoogmoed uit dat verhaal eerder op de coalitie van toepassing was dan op hem.  Het college kon tevreden zijn  en dat bleek wel uit de uiting van Wethouder Dost die zijn armen in de lucht stak en Jippie riep.
a

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.