gemeenteraad eindigt op woensdagmorgen

24 november 2010

ZWIJNDRECHT -Het werd een latertje de gemeenteraad  van 23 november in de Zwijndrechtse raadzaal.  Normaliter stopt de raad ongeacht de agenda om elf uur maar dit keer wilde men doordrukken. Na het afscheid van Martijn van Delden als raadslid en de installatie van het nieuwe raadslid Martijn Maatman voor ABZ en het vragenhalf uurtje van de gemeenteraad was het al later dan elf uur.


Fred Loos had middels een ordevoorstel al voorgesteld het agendapunt masterplan Koninginneweg van de agenda af te voeren naar aanleiding van een informatiebijeenkomst over en rond de Ringdijk. Alleen D 66 steunde dit voorstel zodat dit agendapunt direct als debat kon aanvangen. Het was bij de begrotingsbehandeling al duidelijk geworden dat de meerderheid van de raad ja zou gaan zeggen tegen het masterplan. ABZ had met de begroting al tegen de verspilling van belastinggelden gestemd. Het plan komt er alleen omdat de provincie meer dan twintig miljoen bijdraagt. Zwijndrecht hoeft alleen maar 2.5 miljoen op te hoesten. Het dol is de Koninginneweg verkeersluw te maken, er twee busbanen aan te leggen en een grondruil aan te gaan met Forta die als corporatie daar gaat slopen en  koopwoningen en appartementen gaat bouwen.

Ondanks alle argumenten van ABZ om de collega s te overtuigen waren deze hier wars van VVD voorheen tegenstander en criticaster van de HOV/D  heeft er nu geen problemen meer mee. D 66 had twee moties in stelling gebracht waarbij ze in de ene vroegen om slechts een busbaan aan te leggen en ruimte voor een tweede te reserveren en in de andere motie vroegen zij de garantie van het college om de 2.5 miljoen van Zwijndrecht hard te garanderen. Geen overschrijdingen dus. Op een vraag vanuit ABZ over de motie vond de VVD echter wel dat ABZ en D66 hier een punt hadden. Dat kan het college echter niet garanderen gaf de wethouder aan. Eerder op de avond was al door het College aangegeven dat bij het bezoek van het college van gedeputeerden van de provincie zij er op gewezen waren dat Zwijndrecht goed was in aanvragen van subsidie maar dan wel moest zorgen dat er ook echt iets gaat gebeuren. En niet na aanvraag nog financiële dekking te gaan zoeken om een plan echt uit te gaan voeren, de spa de grond in.


De moties werden in stemming verworpen. ABZ gaf aan dat ze moties emotioneel konden steunen maar in de praktijk zou de steun aan de motie betekenen dat zij ook voor de busbaan en alles wat daar aan vast zit. Principieel blijven zij tegen de verspilling van deze subsidiegelden terwijl het anders kan.  Zij laten hiermee zien dat terwijl zij meedoen in een college zij hun rug recht kunnen houden als het om hun uitgangspunten gaat. Het college moet meerderheden vinden en die nemen de beslissing.


Feitelijk was het woensdagmorgen dat er besloten werd het masterplan Koninginneweg goed te keuren met de nadrukkelijke tegenstem van ABZ en D66. Het Plan komt nu in de verdere procedure ter inspraak op de onderdelen die er op volgen. Een van die aspecten is de hoogte van het Koningshof, de appartementen toren van Forta.  Hier is de gemeenteraad ook verdeeld. Vele ambtenaren betrokken bij het plan zaten tevreden te glimmen dat hun werk door kon. Ambtenaren blijven waar wethouders en andere politici verdwijnen.


Een laatst agendapunt was de wijziging van de gemeenschappelijke regeling Drechtsteden. Daar waren stemverklaringen over uitvoering maar vooral over de vorming van de NV Drechtwerk. De PvdA had zich eerder op de avond al uitgesproken tegen de vorming van de NV en had tevergeefs geprobeerd de collega s om te krijgen om niet akkoord te gaan. Binnen de Drechtraad kunnen zij hierin hun werk doorzetten.
 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.