Softbalsters HSV Zwijndrecht vinden hun Waterloo in Hoofddorp

11 juni 2014

ZWIJNDRECHT - Hoofddorp en Waterloo liggen ver, om precies te zijn, 205 kilometer van elkaar af en Michael Zwitzer vergelijken met de grote Franse generaal die daar op 18 juni 1815 zijn eerste grote nederlaag leed is niet van toepassing, maar toch hadden de twee plaatsen en deze twee leiders letterlijk en figuurlijk het afgelopen weekend een band met elkaar. Het eerste verlies van coach Zwitzer met de Softbal hoofdmacht van HSV Zwijndrecht, waardoor het team van Michael Zwitzer en Rob van der Linden zijn Waterloo vond in Hoofddorp tegen, wat nu wel officieel als ‘angstgegners’ mag worden beschouwd, De Pioniers.

Zwitzer:’ We gingen na 16 zeges vol zelfvertrouwen naar de volgende klus. We wisten echter ook dat Pioniers de enige is en was die ons vorig seizoen behoorlijk veel pijn heeft gedaan door 3 van de 4 wedstrijden tegen ons team winnend af te sluiten. We waren gewaarschuwd en ook zeker van plan om ze op te vreten’. De plannen van de coach kwamen echter maar gedeeltelijk uit.

In de eerste wedstrijd, die met 5-3 gewonnen werd,  kwam Chantal Fehling voor Zwijndrecht op de heuvel. Ze gooide 4 innings en 1 slagvrouw in de 5e inning (1x3slag-1x4wijd-6 honkslagen tegen-1 veldfout). Pioniers nam in de eerste inning een 2-0 voorsprong door 3 hits en 4 wijd. In de 3e inning, achteraf de enige inning waarin de Zwijndrechse dames wisten te scoren, was het erop en erover. Na 9 slagvrouwen, met maar 2 honkslagen (van Kyra van Genderen en Michelle Bruin) en een scala aan fouten en wijdballen van de pitcher kwam de 3-5 voorsprong op de borden.  In de 5e inning werd Fehling vervangen door Nancy van der Ham die in de resterende 3 innings 3x3slag-2x4wijd- gooide en 4honkslagen tegen kreeg.

Van der Linden: ’In de rest van de wedstrijd krijgen we nog voldoende kansen maar scoorden we niet en maakten het onszelf dus onnodig moeilijk. In inning 5 kregen we drie honken bezet met 0 nullen, maar we scoren niet doordat Pioniers twee keer in staat is de nul op de thuisplaat te maken en ons van scoren weet af te houden.

Dat is best jammer want we lieten in totaal 8 speelsters achter op de honken, waarvan 5 in scoringspositie en sloegen we slechts 4 honkslagen (Pioniers 10). Naast van Genderen en Bruijn sloegen Claudia Kranendonk en Jeugdinternational Kelsey Huijzers een honkslag’. Deze narrow escape, zou de opmaat worden tot het, toch wel onvermijdelijke. De 2e wedstrijd begon al direct verkeerd. 

na elke inning zetten Rob van der Linden (20) het team weer op scherp. 

Zwitzer:’ De eerste drie runs van Pioniers, die in de 1e inning 1 t/m 4 werden gescoord, geven we weg door veldfouten.  Als we dan in inning 6 niet scherp zijn en ons de kaas van het brood laten eten, waarbij we opnieuw tegenpunten moesten incasseren, zag ik het zwaard van Damocles al aankomen’.

We scoorden 3 magere puntjes in 3 verschillende inning terwijl wel in de 4e inning met 3 honken vol een goede kans hadden op succes. Helaas werd de verre, maar ook hoge bal gevangen, waardoor deze kans verloren ging.

Waar ging het mis? De cijfers zeggen daarbij alles:

  1. Van de 21 nullen (7 innings) die Pioniers moet maken slaan wij 13 vangballen. We laten 9 loopsters achter op de honken, waarvan 5 in scoringspositie

Was het dan alleen maar kommer en kwel? Nee, zeker niet. De beste slagvrouwen aan Zwijndrechtse kant waren : Claudia Kranendonk (2 uit 3), Daniëlle Janssen (2 uit 3) en Chantal Fehling (2 uit 4). Daarbij moet ook aangetekend worden dat Minke Blok een 3 honkslag produceerde. Sanne Korpel, Chantal Fehling en Minke Blok zorgen voor de 3 punten en daar bleef het bij. De eerste nederlaag was een feit.

Op de heuvel streed Denise Theulings 5 1/3e inning tegen de nederlaag en gooide: 4x3slag-0x4wijd-en kreeg 11 honkslagen tegen. Daar bovenop vielen er ook nog twee gescoorde veldfouten . De laatste 2/3e inning gooide Kelsey Huijzers. Haar cijfers waren: 1x3slag-0x4wijd, kreeg 1 honkslag tegen met een foutloos veld.  Van der Linden:’ Of ik teleurgesteld ben? Ja, natuurlijk.

Mensen die mij kennen weten dat ik van een nederlaag ontzettend kan balen. Het is echter een verdiende nederlaag. We hebben het in het veld laten liggen. Tegen zo’n goede ploeg moet je elke seconde scherp zijn. We kijken maar heel even terug naar deze nederlaag en zullen zeker op de training kritisch evalueren. Daarna gaat de focus echter direct over op de komende tegenstander, want dat is de huidige nummer 2’.

Zwitzer:’ Al met al moest de eerste nederlaag een keer komen. Vorige week tegen Birds waren we er eigenlijk al vlakbij maar konden we door een ware Houdini-escape die toch nog voorkomen. Zondag was Pioniers beter en straften ze onze laksheid en foutjes resoluut af.

Echter uiteraard is er geen man over boord. We staan nog altijd ruim aan de leiding, zeker nadat ook nummer twee Storks tegen de Birds één wedstrijd moest inleveren. Komende week gaan we twee keer hard trainen. Alles staat weer op scherp en het is duidelijk dat we iedere wedstrijd hard moeten blijven werken en vechten om het goede resultaat te halen. Het gaat niet vanzelf’

3e honkvrouw Michelle van Bodegom was erg teleurgesteld en zocht de oorzaak bij zichzelf en het eigen team na de nederlaag: ‘Doodzonde en onnodig om van zo’n ploeg te verliezen die zeker niet beter is als de onze. Het ontbrak ons aan focus en communicatie, zoals we dat het hele seizoen wel hebben. Wat er gebeurt op de momenten dat het misgaat, is voor mij onbegrijpelijk.

Ik vind dat we naast de slordigheden en onnodige fouten, waarbij bijvoorbeeld ook ontelbare hoge ballen werden geslagen die door onze tegenstander eenvoudig konden worden gevangen,  op bepaalde momenten zeker mooie acties hadden. Ok, het waren er minder als in vorige wedstrijden, maar op die momenten zie je wel dat we een topteam hebben dat op weg is naar de titel. Als ik een keuze moet maken wat voor mij het hoogtepunt van de beide wedstrijden was, is dat het van een 0-2 achterstand terugkomen in de eerste wedstrijd en dan de pot dichtgooien en de winst pakken’.

Michelle van Bodegom (midden) baalde van de nederlaag maar weet zeker dat de focus er tegen Storks er weer zal zijn

Dinsdagavond op de eerste trainingsavond hebben de dames keihard getraind. Op de vraag waar de focus lag antwoord van Bodegom heel resoluut: ‘ Slaan, heel veel slaan.

We hebben het verlies letterlijk van ons afgeslagen en in tegenstelling tot Napoleon, die na zijn Waterloo moeite had om door te gaan zullen wij er zeker weer staan tegen Storks'.

Zondag vervolgen we onze competitie met een dubbel op ons eigen veld tegen nummer twee Storks uit Kijkduin. Aanvang 11.00 uur.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.