Peuter-Kleuter-Gyminstuif was overweldigend succes

29 september 2014 door Hennie van der Zouw
Peuter-Kleuter-Gyminstuif was overweldigend succes

ZWIJNDRECHT - De peuter-kleuter-gyminstuif, georganiseerd door de Zwijndrechtse Gymnastiekvereniging O & O in haar turnhal aan de Uilenvliet, was een overweldigend succes. Bijna honderdvijftig peuters en kleuters maakten, verdeeld over een drietal gelijke sessies, kennis met allerlei vormen van bewegen.

In de toestellenhal van de turnaccommodatie was een zeer aantrekkelijk parcours uitgezet waarbij naar hartenlust in tal van variaties werd geklommen, geduikeld, gebalanceerd en gesprongen. Ook de valkuil was in de bewegingsbaan opgenomen.

De RG-hal was ingericht met speelse handcoördinatievormen met bal, pittenzakjes, onderzetters, rubberen ringen e.d. waarmee gerold, geworpen en gemikt kon worden. In deze hal werd ook op een  attractieve wijze bewogen op muziek.

Alle gebruikte vormen gedurende de gehele instuif waren gebaseerd op het programma van het beweegdiploma. O & O was één van de eerste verenigingen  die het vereiste keurmerk van de KNGU toegekend kreeg om te werken met en het afnemen van het beweegdiploma. Sinds afgelopen seizoen wordt dan ook  in de kleuterlessen gericht gewerkt aan en met de oefenstof van het beweegdiploma.

Waarom een Beweegdiploma voor kinderen van 2-6 jaar?
In de leeftijdsperiode van 2 tot 6 jaar vindt bij kinderen de grootste ontwikkeling van de motoriek plaats. In deze periode komen verbindingen en vertakkingen van de hersencellen tot stand. De snelheid in geleiding van prikkels van spieren naar hersenen en omgekeerd, neemt toe. Er ontwikkelt zich een verfijnde samenwerking tussen het gezichtszintuig, evenwichtszintuig en de sensoren in de spieren, pezen en gewrichten enerzijds en het zenuwstelsel anderzijds. Een goed motorisch fundament is van sterke invloed op de fysieke en mentale gesteldheid. Het is dan ook belangrijk om hierop in te spelen. Daarnaast is bewegen voor het jonge kind van groot belang om overgewicht tegen te gaan. Zodra het kind goed kan lopen zijn speelse manieren van bewegen noodzakelijk.

Het halen van een zwemdiploma voor het jonge kind is voor veel ouders de normaalste zaak van de wereld en hoort bij de opvoeding. Het behalen van een beweegdiploma voor het jonge kind is nog niet zo vanzelfsprekend, maar ó zo belangrijk voor de motorische en sociale ontwikkeling van een jong kind. De KNGU zorgt ervoor dat kinderen op jonge leeftijd niet alleen een zwemdiploma maar óók een beweegdiploma kunnen halen. Het kind kan in 10 tot 20 gymlessen het Beweegdiploma behalen

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.