Wat kan en wil Zwijndrecht betekenen voor het vraagstuk van de vluchtelingen?

01 oktober 2015 door Hennie van der Zouw
Wat kan en wil Zwijndrecht betekenen voor het vraagstuk van de vluchtelingen?

ZWIJNDRECHT - Anderhalve week geleden heeft de Gemeente Zwijndrecht de bewoners van Zwijndrecht via hun website en facebook geïnformeerd over de welwillende houding die het gemeentebestuur wil aannemen met betrekking tot de opvang van vluchtelingen. de Gemeente neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid en kunnen ons niet afzijdig houden van deze problematiek.

Het college wil samen met de woningcorporaties voortvarend werken aan het huisvesten van mensen met een verblijfsstatus. In de tweede helft van 2015 moeten wij 40 statushouders huisvesten. Hierbij gaat het om een landelijk opgelegde verplichting, die geldt voor alle gemeenten. We verwachten dat er volgend jaar een grotere opgave op ons af komt. Als we deze opgave adequaat uitvoeren, werken we mee aan een structurele oplossing van de opvang. Immers als mensen met een verblijfsvergunning vanuit de vaak overvolle Asielzoekerscentra (AZC) doorstromen naar gewone woonruimten, komen weer plekken beschikbaar in deze AZC's voor opvang.

Voor noodopvang van korte duur (twee of drie dagen) heeft de Gemeente geen aanbod aan het COA gedaan, nadat gebleken was dat er voldoende plekken werden aangeboden. Inmiddels is de nood minder hoog, omdat het aantal asielzoekers de afgelopen week fors minder is dan de periode ervoor.

Het college heeft wel de bereidheid uitgesproken om mee te helpen als de nood echt aan de man komt en er ook van Zwijndrecht een bijdrage wordt gevraagd. Het college is bezig met het maken van een overzicht van mogelijke plekken waar die opvang zou kunnen plaatsvinden, voor het geval de vraag echt op ons afkomt. We hebben momenteel geen plek aangewezen die we dan gaan aanbieden. Afhankelijk van de concrete vraag kunnen we dan uit het locatie-overzicht nagaan welke plek het meest geschikt is.

Een vraag over opvang voor een langere periode (een paar jaar of nog langer) heeft ons nog niet bereikt. Als dat gebeurt zullen wij serieus nagaan of wij daartoe mogelijkheden hebben en zo ja, welke. Bij zo'n vraag komen er veel punten van afweging aan de orde: veiligheid, leefbaarheid, onderwijs, welzijn, enzovoort. Er dient dan een zeer zorgvuldige afweging te worden gemaakt.

Als we een verzoek voor opvang ontvangen, zullen we hierover zo duidelijk mogelijk communiceren naar alle betrokkenen. Uit de sociale media blijkt dat er verschillende speculaties de ronde doen over plekken waar opvang zou kunnen plaatsvinden. Het college hecht eraan om op te merken dat dit allemaal voorbarig is en dus niet aan de orde.

Wij houden u van alle ontwikkelingen op de hoogte.

Het college van burgemeester en wethouders

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.