Vluchtelingen in Zwijndrecht?

18 september 2015
Vluchtelingen in Zwijndrecht?

ZWIJNDRECHT - Bericht van het college van Burgemeester en wethouders: "Wat kan en wil Zwijndrecht betekenen voor de grote stroom vluchtelingen die naar Nederland komt? Op die vraag heeft het college zich de afgelopen weken beraden.

In de eerste plaats hebben wij - net als alle andere gemeenten in Nederland - een landelijke opdracht om een aantal asielzoekers met een verblijfsstatus te huisvesten. Onze opgave voor 2015 is om woonruimte te zoeken voor 72 personen. We zitten redelijk op schema en zouden met de corporaties kunnen nagaan of een snellere huisvesting mogelijk is. Dat bevordert de doorstroming uit de overvolle asielzoekerscentra.

Ruimte voor noodopvang (voor een kortere periode) is in Zwijndrecht eigenlijk niet beschikbaar. We hebben geen grote hallen die daarvoor vrijgemaakt kunnen worden of leegstaande kazernes, gevangenissen, vakantieparken of kloosters. Hooguit zouden we wat kleinere ruimten beschikbaar kunnen stellen zoals kantoren, maar deze zijn veelal niet zo geschikt voor de woonfunctie met alle daarbij behorende noodzakelijke voorzieningen.

Wanneer het COA ons de vraag zou stellen om een asielzoekerscentrum in Zwijndrecht te vestigen, is het college bereid om over die vraag na te denken. Wij voelen ons namelijk mede verantwoordelijk voor het vinden van humane oplossingen voor dit enorme vraagstuk. Daarbij beseffen we dat een geschikte locatie niet zo gemakkelijk te vinden is. Bovendien moeten we dan ook tal van andere maatregelen treffen: taalcursussen, geschikt onderwijs voor de kinderen, inburgering, zoeken naar werk, enzovoort.

Met woorden van deze strekking hebben wij als college de gemeenteraad geïnformeerd over ons standpunt. De raad reageerde begripvol.

Vanuit de samenleving ontvingen we enkele suggesties voor de opvang van vluchtelingen. Daarnaast waren er negatieve reacties die grotendeels berusten op een misverstand. Sommigen menen dat het gemeentebestuur al een soort van besluit heeft genomen om een asielzoekerscentrum in Zwijndrecht te vestigen en dat zonder betrokkenheid van de bevolking. Daar is momenteel geen sprake van. Zoals boven aangegeven hebben wij geen simpele oplossingen voor de korte termijn (zeker niet grootschalig) en wij hebben alleen de bereidheid uitgesproken om na te denken over oplossingen als het COA ons een concreet verzoek doet.

Sinds gisteren (donderdag 17 september) is bekend dat een dringend beroep gedaan wordt op de gemeenten om de mogelijkheden te onderzoeken voor noodopvang voor de korte termijn. In eerste instantie blijkt daar al door veel gemeenten op gereageerd te zijn. Desondanks zullen ook wij nagaan of Zwijndrecht geschikte oplossingen te bieden heeft, zodat we ons voldoende georiënteerd hebben als er een concrete vraag op ons af komt.

Indien dit aan de orde komt, zullen we ons inzetten om met alle relevante betrokkenen (gemeenteraad; bewoners) tijdig te communiceren. Voor alle duidelijkheid: momenteel hebben wij nog geen locatie op het oog."

Tot zover het college van burgemeester en wethouders.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.