Start levering oranje container

04 november 2015
Start levering oranje container

ZWIJNDRECHT -  Inwoners van laagbouwwoningen krijgen vanaf medio november de speciale oranje container voor plastic, blik en drankenkartons geleverd. Eind juni namen ruim 1000 huishoudens de container als proef in ontvangst. De extra container zorgde voor veel reacties in de sociale media en leidde tot vragen van de gemeenteraad.

De reacties gingen met name over de ruimte die de container inneemt. En over de wens om ondergrondse containers te hebben. Ook het feit dat de container voor restafval nog maar één keer in de maand wordt geleegd, stuitte op weerstand.

Tegemoet komen aan bezwaren
De gemeente heeft op verzoek van de gemeenteraad een aantal oplossingen bedacht om aan de belangrijkste bezwaren tegemoet te komen.
Luiers en incontinentiemateriaal kunnen voor stankoverlast zorgen, als het restafval 1x per vier weken wordt opgehaald. Daarom kunnen gebruikers van luiers / incontinentiemateriaal een pas krijgen voor een ondergrondse container. Zij moeten hiervoor wel toestemming vragen aan de gemeente. Als er sprake is van ruimtegebrek, kunt u dit aangeven bij HVC. Er wordt dan gekeken wat de mogelijkheden zijn.

Ondergrondse containers
Het streven is om heel Zwijndrecht op termijn van ondergrondse containers voor restafval te voorzien. Daarmee komt de grijze container te vervallen. Verder werkt de gemeente aan een nieuw afvalbeleidsplan. Daarin wordt de inzameling en verwerking voor de komende jaren beschreven.

Noodzaak en doel
Voor de invoering van de oranje containers zijn meerdere redenen. Het doel van gescheiden inzameling is om grondstoffen uit het afval te halen, waarmee nieuwe producten gemaakt kunnen worden. In Zwijndrecht wordt slechts 50% van het huishoudelijk afval gescheiden. Gemeenten moeten belasting betalen aan het rijk voor het verbranden van afval.. Gescheiden aangeboden grondstoffen leveren een vergoeding op. Minder restafval betekent lagere verwerkingskosten en minder af te dragen belasting.

Container helpt bij het beter scheiden van afval
Op plekken waar de oranje container al staat, scheiden inwoners meer waardoor ze minder restafval hebben. De invoering van de oranje container is een belangrijke stap om de hoeveelheid restafval terug te dringen. Naast plastic verpakkingen kunt u hierin ook blikjes, melk- en frisdrankpakken en aluminiumfolies gooien.

Informatiecampagne
U krijgt volgende week een brief over de levering van de oranje container. De komende weken kunt u meer informatie verwachten over afvalscheiding, hoe het werkt en wat het ons oplevert

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.