Containers aan huis voor plastic, pak en blik

03 juli 2015
Containers aan huis voor plastic, pak en blik

ZWIJNDRECHT / HEERJANSDAM - De gemeente wil het inwoners makkelijker maken om afval te scheiden. Daarom krijgen alle inwoners van laagbouwwoningen een container aan huis om plastic verpakkingen, lege pakken en blik in apart te houden. Door dit afval goed te scheiden, blijven waardevolle grondstoffen behouden. Deze materialen dienen als grondstof voor nieuwe producten.

Donderdag 2 juli 2015 is gestart met het leveren van de eerste 1000 containers in Heerjansdam en in een deel van  Heer Oudelands Ambacht in Zwijndrecht. De overige 11.000 containers volgen na de zomer. Iedereen die nu al een container ontvangt, heeft daar informatie over ontvangen op huisadres.

Inzameldag plastic wijzigt
Met de komst  van  de container voor plastic verpakkingen, lege pakken en blik   verandert de  dag  waarop et plastic wordt ingezameld. Op www.hvcgroep.nl is vanaf 13 juli 2015 de actuele afvalkalender te raadplegen. Hierop kunnen inwoners nakijken op welke dat de verschillende soorten afval worden opgehaald. De containers moeten op dezelfde plek worden neergezet als waar ook de andere containers (bijvoorbeeld voor papier of restafval) worden aangeboden.
 
Een vuilniszak vol per week
Een gezin heeft gemiddeld elke week een vuilniszak vol plastic, lege pakken zuivel, sap en blik. Men heeft ook meer in huis dan men denkt. Door dit apart te houden van het andere afval, kan het worden hergebruikt. Van het ingezamelde plastic worden plastic korrels gemaakt, die dienen als grondstof voor nieuwe producten van plastic. Bijvoorbeeld broodtrommels, tennisballen en bermpaaltjes.

De lege pakken worden gesplitst in drie grondstoffen: plastic korrels, granulaat voor aluminium en papier. Van het granulaat voor aluminium worden bijvoorbeeld theepotten, emmers en pannen gemaakt. Het blik wordt samen met staal omgesmolten. Het vloeibare staal wordt in profielen gegoten en gewalst in platen, gesneden en opgerold. Het vormt de basis voor nieuwe producten als blikjes, fietsen maar zelfs ook onderdelen voor vliegtuigen. Er is een wereld te winnen met de inzameling van plastic, pak en blik.
 
Afval scheiden. Samen halen we eruit wat erin zit
De gemeente Zwijndrecht en HVC vinden het belangrijk om afval goed te scheiden. Afval bevat veel nuttige materialen die geschikt zijn voor hergebruik. Bewoners kunnen hieraan bijdragen door thuis gft, papier, glas, lege pakken en blik te scheiden. De gemeente Zwijndrecht en HVC werken eraan om dit nog beter te faciliteren.
 
Fotobijschrift: Wethouder Henk Mirck (Afval, grondstoffen en energie) overhandigt een container voor plastic, blikken en pakken aan bewoner Jan Klop.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.