Wethouder de Witte bezoekt Geode in het Baken

16 maart 2016
Wethouder de Witte bezoekt Geode in het Baken

ZWIJNDRECHT -  Woensdagmiddag is het de tweede keer dit jaar dat het college van Zwijndrecht op bezoek komt bij de Zwijndrechtse  mineralen vereniging  Geode . Geode is eind jaren zestig ontstaan door een een aantal enthousiastelingen die vanuit verschillende invalshoek de interesse kreeg voor mineralen uit de hele wereld.

Mineralen uit India, uit Poona b.v maar ook  uit Australië Opaal als heel bekend mineraal maar uiteraard ook vanuit Europa waar in die jaren zestig veel meer mensen op reis gingen en tal van vondsten deden. Nederland had zelf nog mijnen in exploitatie . De initiatiefnemers troffen elkaar destijds in het Develpaviljoen waar zij hun vondsten cq verzamelstukken lieten zien.
De opzet voor een vereniging was al gauw gemaakt. Het vervolg was een ruilbeurs in de Vonkenberg in de Stoop van Zwijndrechtstraat van Ruilbeurs naar beurs waar verkocht werd groeide de vereniging uit naar de breedte die het nu kent. Slijpen, determineren, fotograferen, zoeken, scholen noem maar op.

Geode viert zaterdag haar twee en negentigste beurs in Develstein. Develstein is sinds de verkoop van de Walburghal door de gemeente Zwijndrecht de vaste locatie voor de vereniging voor haar vaste bijeenkomsten 10 keer per jaar en de twee beurzen. Op de verenigingsavonden kunnen leden terecht bij de opgebouwde bibliotheek om boeken te lenen, gebruik maken van de microscopen van de micromount club een mineraal van de maand kopen met elkaar ruilen, gezellig samen zijn en luisteren naar de thematische lezingen over mineralen.

Op diverse locaties door Zwijndrecht streken sinds de start van de vereniging de clubjes neer die voort kwamen uit de diverse interesses op mineralen gebied. Het slijpen ook wel verwerken genoemd is daar een voorbeeld van. We kennen de geslepen variëteiten vooral van het juweliersvak. Toch door de ruimere vrije tijd die ontstond in de jaren zestig gingen meer mensen hiermee aan de slag en gingen eigen sieraden maken. Niet alleen slijpen maar ook het trommelen leidde tot het maken van leuke hangertjes in een steeds bredere variëteit van mineralen omdat er ook steeds verder  werd gereisd maar ook omdat er steeds meer mineralen werden toegepast in dagelijkse goederen.

Het enthousiasme die in de jaren zestig leidde tot de oprichting van de vereniging leeft vandaag de dag nog steeds. De diverse clubjes binnen Geode kennen nog steeds gedreven mensen die net als in het begin bezig zijn hun hobby tot het maximaal haalbare uit te voeren. De posters die in kleur gedrukt de beurzen aankondigen worden afgebeeld met foto's  door mensen die al heel lang bezig zijn met de mineralen fotografie.

Waar vroeger met oude wasmachines nog eigen machines werden gebouwd om mineralen te verwerken is de professionalisering toegenomen en heeft Geode nu machines op een steeds beter niveau die verworven zijn zonder subsidie, het is juist de inzet van de leden die deze vereniging groot heeft gemaakt.

Zwijndrecht kent nu drie locaties waar Geode is gehuisvest. het Weetpunt, Develstein en de locatie waar het college op bezoek komt , het Geodroom aan het Slagveld in het Baken. De droom om een eigen slijp plek te hebben waar gezaagd , geslepen, gesmeed kan worden en al die andere aspecten die daar bij komen kijken is voor het eerst eind jaren zeventig gerealiseerd waar Geode  heel trots op is.

Er is door heel veel vrijwilligers uit en thuis altijd enthousiast gehobbyd op hoog niveau. De familie Bruins is een voorbeeld die nu door hun leeftijd niet meer in staat zijn dat te doen wat zij altijd deden. Niet alleen waren zij actief in en voor de vereniging maar ook op tal van andere gebieden in Zwijndrecht. Het is tekenend voor veel vrijwilligers van Geode want velen zijn actief buiten hun hobby of hobby's .van het zakkenrollersteam tot en met schoonrijdend op de schaats.

De wethouder mevrouw Jolanda de Witte komt woensdagmiddag op bezoek om te zien, te horen en ervaren hoe Geode bezig is. Naast burgemeester Schrijer is ook mevrouw Jolanda de Witte geïnteresseerd in de mineralen wereld en alles wat daar mee samen hangt. Zij komt niet alleen kijken maar wordt lekker aan de slag gezet om te ervaren hoe leuk het is iets te maken met mineralen.
Wie ook geïnteresseerd is is ook van harte welkom te komen kijken maar wie Geode echt wil ervaren wordt vooral aangeraden om zaterdag naar de mineralenbeurs te komen waar alle aspecten van de mineralen beleving in de breedste zin aanwezig is en waar 200 meter aan kraam aanwezig is voor elk wat wils. Voor drie euro entree voor jongeren en 65 plus voordeliger kan men zich de hele zaterdag laven aan wat de wereld voortbrengt maar ook de innerlijke mens laat zich laven door de vrijwilligers die de bar bedienen en zich ook op die manier in zetten voor Geode.

De levende wereld van mineralen kent in Zwijndrecht een brede basis die met veel enthousiasme al zo een vijftig jaar wordt uitgedragen. Woensdag wil Geode dat graag onder aandacht van het bestuur van Zwijndrecht .

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.