Drijft Zwijndrecht de samenleving uit elkaar met windmolenbeleid?

13 mei 2016 door Hennie van der Zouw
Drijft Zwijndrecht de samenleving uit elkaar met windmolenbeleid?

ZWIJNDRECHT - Stichting Bewonerscomite LindtWind Zwijndrecht is bang dat de Gemeente de Zwijndrechtse samenleving uit elkaar zal drijven met haar windmolen beleid.

Bewonerscomite LindtWind: "Nu al verzet vanuit Kijfhoek. Straks tóch Groote Lindt? Zoals Stichting Bewonerscomité LindtWind al voorspelde: het eerste verzet tegen de nieuwste plannen - Kijfhoek Zuid is de beste alternatieve locatie in ruil voor Groote Lindt - van de gemeente Zwijndrecht, is een feit. En ook hier weer onder de noemer: ‘Het versterken van de groene, recreatieve waarde. Zwijndrecht verkwanselt haar mooiste natuurgebied.’

Kijfhoek Zuid is de beste alternatieve locatie in ruil voor Groote Lindt - volgens het College van de gemeente Zwijndrecht. LindtWind voorzag al verzet, ondanks het feit, dat de condities op alle gebieden hier veel beter zijn dan Groote Lindt. Verzet vanuit Kijfhoek luidt ook hier weer: ‘Het versterken van de groene, recreatieve waarde. Zwijndrecht verkwanselt haar mooiste natuurgebied.’

Fijn, dat er alleen gesproken wordt over historische waarde en natuur. Je zou gaan denken dat heel Zwijndrecht een natuurgebied aan het worden is, met als achterstandswijk Kort Ambacht en een stuk van Nederhoven, die de klappen van de overlast mogen opvangen. Dan kunnen de bewoners zich ontspannen in de vele natuurgebieden die Zwijndrecht rijk is. Wat zal het druk worden.

Kijfhoek Zuid meest geschikt
Vorige week maakte het College van Zwijndrecht bekend dat er een alternatief voor Groote Lindt als locatie voor windmolens is gevonden. In de locatieonderzoeken van Bosch en Van Rijn kwam deze volgens hen als beste uit de bus. Beter geschikt dan Groote Lindt, als het gaat om veiligheid, leefbaarheid en overlastbeperking. Voor wie de consultatienota beter leest, zie je al snel dat er drie locaties even geschikt zijn: Hooge Nesse westzijde, Polder Buitenland en Bakestein. Maar er wordt er maar één aangeboden aan de Raad om kansrijk te worden geacht door het College. Dat is vragen om problemen, aldus LindtWind.

Immers op 1 oktober moet een alternatieve locatie worden aangeboden aan de Provincie, en dan wel zónder beperkingen, anders gaat het omruilen van Groote Lindt niet door. En dan biedt de gemeente maar 1 locatie aan, terwijl Hooge Nesse west, Polder Buitenland en Bakestein ook prima voldoen volgens het onderzoeksbureau Bosch & Van Rijn. Wanneer houdt deze manipulatie nu op? Groote Lindt moet van de kaart om zwaarwegende redenen: meer dan 5000 woningen, ruim 12.000 bewoners, duizenden werknemers, verkeer op de dijk, risicovolle chemische installaties, in een geluidsgezoneerd industriegebied dat aan de Max zit, en waar de gemeente in stilte nog een extra geluidsbelasting op aan het doorvoeren is.

Vorig jaar is besloten dat Groote Lindt niet de juiste locatie is en er een andere moet komen. Nu stelt het College doodleuk, dat ‘Groote Lindt óók een belangrijke rol blijft spelen in de te maken afweging.’ Dat spreekt tégen het besluit dat er ligt van vorig jaar om Groote Lindt af te wijzen.

Overlast versus natuur
De argumenten vanuit Kijfhoek zijn gebaseerd op aantasting van uiterst schaarse natuur, beschermde vogels en recreatie. Niets over gevaar voor veiligheid en overlast van geluid en slagschaduw. Enkel de natuur en landschap. Tja, dat willen de bewoners van Groote Lindt ook wel. Zij wonen in het historisch gelegen dorpje Groote Lindt met de 19e -eeuwse Lindtse Kerk als middelpunt, waar de dominee straks niet meer te verstaan is door het geloei van de molens. Sterker nog: als er een wiek afwaait, zou die kerk zomaar verdwenen kunnen zijn, tegelijk met vele slachtoffers in de pal aangrenzende woonwijken. Dit is zeker niet het geval in de geplande locatie Kijfhoek Zuid. Die is gewoon geschikt volgens bosch en Van Rijn en het College. Net als drie andere locaties in het rapport.

NIMBY en polarisatie
Stichting Lindtwind heeft al heel wat te verduren gekregen de laatste maanden. Vooral het verwijt NIMBY: ‘niet in mijn achtertuin als het gaat om windmolens’.

Met het voorstel van het College voor een alternatieve locatie, komt dit ook weer naar voren, getuige het eerste verzet vanuit Kijfhoek. Dit had de gemeente kunnen voorzien. Of is dit de opzet? Dan blijft het gewoon Groote Lindt en zijn we van al het gezeur af? Je zou het haast gaan denken. Daarom dringt LindtWind aan op meerdere locatievoorstellen voor de Raad, die haalbaar zijn en niemand in de weg zitten.

Behalve dan de gemeente misschien? Als het gaat om het binnenhalen van geld van de nog niet verkochte kavels van Bakestein? Of wordt Bakestein ook tot natuurgebied verklaard in recordtempo, zoals de Hooge Nessepolder begin 2015? Polder Buitenland is ook natuurgebied. Nu ook Kijfhoek?

Hoe het ook zij, de gemeente Zwijndrecht moet oppassen dat ze met dit beleid geen polarisatie in de samenleving veroorzaakt. Straks kunnen hele stukken Zwijndrecht elkaar niet meer luchten of zien vanwege de windmolens.

Alternatieven genoeg
Gemeente Zwijndrecht, gebruik uw verstand en bied meerdere alternatieven aan voor inspraak, zodat de rust terugkeert en blijf u oprecht sterk maken voor het schrappen van Groote Lindt als locatie voor windmolens. Voer consistent beleid en houd u aan uw besluiten: Groote Lindt is ongeschikt. U heeft hier immers vorig jaar al een besluit over genomen: Groote Lindt kan niet. Maak uw besluit waar en zorg dat er een geschikte locatie komt, waar iedereen zich in kan vinden. En benoem niet alle gebieden in Zwijndrecht tot natuurgebied: natuur is er genoeg. Zwijndrecht heeft al meer bomen dan inwoners en dat kan niet elk stadje zeggen."

Tot zover de Stichting Bewonerscomité LindtWind.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.