Ook Scouting Panoord van de partij bij jubileumeditie JOTA/JOTI

23 oktober 2017 door Hennie van der Zouw
Ook Scouting Panoord van de partij bij jubileumeditie JOTA/JOTI

ZWIJNDRECHT - Dit jaar vierde Scouting Panoord samen met 220 andere scouting verenigingen in Nederland het feit dat de JOTA/JOTI 60 jaar bestaat. De afkorting staat voor Jamboree On The Air/Internet en is een jaarlijks terugkerend evenement met als doel om wereldwijd scouts met elkaar in contact te brengen door middel van amateurradio en Internet.

De insteek van de JOTA/JOTI is om scouts kennis te laten maken met de vele vormen van communicatie die er bestaan. De jeugd is natuurlijk vooral bekend met de mogelijkheden die Internet of smartphones bieden, maar tijdens de JOTA/JOTI wordt er juist veel via amateurradio gecommuniceerd. Scouting Panoord werd ook dit jaar hiervoor door lokale radioamateurs ondersteund, en waren er twee zendstations op het terrein van Scouting Panoord ingericht. Om voor een zo goed mogelijk bereik te zorgen werd er een heus zendmastenpark aangelegd. Door het maken en plaatsen van verschillende masten met een lengte van 12 meter werd er één grote antenne gecreëerd die het mogelijk maakte om tot op grote afstanden contact te maken. Het is vervolgens de bedoeling om tijdens de JOTA/JOTI met zo veel mogelijk andere scoutinggroepen te spreken, binnen én buiten Nederland.

Daarnaast werd er op zaterdag een grote opkomst met alle jeugdleden georganiseerd. Deze opkomst stond uiteraard in het teken van tijd en communicatie. Via allerlei spellen werd er kennis gemaakt met oudere communicatietechnieken zoals lichtseinen, morsecode, seinen met vlaggen, etc. Maar ook werd er gebruik gemaakt van smartphones, walkietalkies en andere modernere apparatuur. Buiten deze spellen om werden de twee zendstations van Scouting Panoord door de kinderen bezocht waarbij ze de gelegenheid hadden om met scouts van andere verenigingen te praten. Een scout gaf aan dat het best wel spannend was om opeens met iemand uit Italië te praten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.