Vredespaal vermist

03 april 2009

ZWIJNDRECHT - Het gemeentehuis van Zwijndrecht wordt op acht april geopend. Het gehele plein voor de nieuw- en oud- bouw is aangepakt, opgeknapt en aangevuld met een waterpartij en een heus carillon. Voor de twee monumenten, het oorlogsmonument 40/45 en de vredespaal was het nodig een andere plek te vinden.

Vanuit het voormalige verzet was er gedurende de raadsvergadering in de Uitstek ingesproken om het oorlogsmonument een gepaste plek te geven. Dat is gelukt en het monument is ook nog gerestaureerd. De vredespaal stond al die tijd al in de aandacht bij de raadsleden van de Velde (PvdA) en Moorman (LCM) omdat zij het belangrijk vonden dat deze weer een goede plek kreeg.

Veelvuldig vroeg Mw. van de Velde aan haar collega Moorman of hij wist waar deze terug kwam en of hij hier op wilde toezien aangezien hij er ook een speciale band mee had. Mw. van de Velde was destijds raadslid toen de vredespaal aangeboden werd aan de gemeente Zwijndrecht. De vredespaal werd als eerste in Nederland in de gemeente Zwijndrecht geplaatst en kreeg een vaste plek op het stationsplein.
Met de komst van de vredespaal werd er ook aandacht geschonken aan vredesonderwijs op de basisscholen in Zwijndrecht en werd er een bouwplaat van de vredespaal verspreid.

Gedurende de acties tegen de plaatsing van kruisraketten kreeg het ook extra aandacht en werd het stationsplein omgedoopt in vredesplein.
Vanaf dat vredesplein werd er ook een mars – een ware fakkeloptocht- tegen racisme gelopen georganiseerd door de PvdA via de Koninginneweg naar het raadhuis.

De vredespaal moest in 1996 verplaatst worden vanwege de herinrichting van het stationsplein wat toen ingericht werd als busstation.
Burgemeester Corporaal vond het destijds erg belangrijk dat de vredespaal met alle egards behandeld diende worden, de burgemeester voelde er alles voor om die verplaatsing met een ceremonie te laten plaatsvinden.
De vredespaal kreeg een vaste plek op de hoek van het raadhuis waar deze tot vorig jaar gestaan heeft tot de verbouwing van het plein begon.

Ook in een folder gemaakt -onder wethouder Abee- over de kunstroute stond de vredespaal prominent genoemd. Deze route is op de website van de Vergulde Swaen nog steeds te raadplegen. Met het verwijderen van de paal begon  er een probleem te ontstaan wat nu recent naar boven is gekomen. Meerdere malen vroeg Moorman aan burgemeester en wethouder hoe het stond met de vredespaal. Op de website van de Lijst Chris Moorman staat deze naast de vredespaal gefotografeerd (http://lijstchrismoorman.check-me-out.eu) .

Na een uitgebreide mailwisseling tussen de raadsleden en de wethouder bleek dat deze moest melden dat de vredespaal nog steeds zoek is. Mw. van de Velde hoorde zeggen dat deze mogelijk gevonden kon worden op de gemeentewerf. Voor haar geldt dat er een emotionele waarde kleeft aan deze paal, een nieuwe zal dat nooit goedmaken aldus het raadslid. Toch zijn beide raadsleden nog niet van plan er oorlog over te voeren maar om het in gepaste vrede aan de orde te stellen.

Destijds was het de gehele gemeenteraad die middels een brief aan het college aangedrongen had op verplaatsing. Het kan dan toch niet zo zijn dat deze partijen het plotseling allemaal wel goed vinden. Misschien moet er weer een vredesmars voor de vredespaal komen aldus Moorman. Tot we meer weten moeten we nog even afwachten wat de actie voor het vinden van de paal oplevert die zo een dertig jaar in Zwijndrecht stond.

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.