Bouw oeverzwaluwenwand en vleermuizenverblijf recreatiegebied Hooge Nesse-Veerplaat

01 september 2017

ZWIJNDRECHTSE WAARD - Langs de Oude Maas is het straks voor wandelaars mogelijk om direct vanaf de Hooge Nesse op een oeverzwaluwenwand te kijken en te beleven hoe deze vogels in de nestpijpen in het zand hun jongen grootbrengen. Een belevenis op zich. In de toekomst zullen vrijwilligers van stichting Hooge Nesse-Veerplaat deze wand onderhouden.

Op de rand van de Hooge Nesse komt een vleermuizenverblijf en oeverzwaluwenwand. De Stichting Hooge Nesse-Veerplaat en het Natuur en Recreatieschap IJsselmonde werken hier samen aan. De  Hooge Nesse is een open en nog jong terrein; hierdoor zijn er maar weinig of geen dikke bomen met holtes waar vleermuizen kunnen nestelen of overwinteren. Een winteronderkomen is door de weinige of nog te jonge bomen hier nog niet aanwezig. In de directe omgeving zijn wel vleermuizen, dus willen het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde en Stichting Hooge Nesse wel graag de mogelijkheid creëren voor een overwintering- en broedplaats voor vleermuizen. Dit is op twee manieren gedaan. Op de Hooge Nesse staan twee palen waar vleermuizen hun jongen kunnen groot brengen. Er komt nu ook het in aanbouw zijnde vleermuizenverblijf bij dat door een vaste, geschikte temperatuur als winteronderkomen kan dienen. Vleermuizen houden een winterslaap en hebben een liefst constante temperatuur nodig. De voorkant wordt gebruikt als oeverzwaluwenwand - een unieke combinatie.

Het is moeilijk te voorspellen wanneer vleermuizen en zwaluwen hun weg naar de Hooge Nesse zullen vinden. De ervaring leert dat vleermuizen tussen de één en drie jaar reageren op een
nieuw onderkomen. Dit geldt eigenlijk ook voor oeverzwaluwen al kunnen die al volgend voorjaar snel tot nestelen komen. De oeverzwaluw broedt meestal vanaf  (eind) mei.

De bouw van de oeverzwaluwenwand heeft een lange geschiedenis. Rond 1990 werden de eerste aanvragen ingediend voor de bouw van een zwaluwenwand door Johan Prins, lid van de Vogel werkgroep Zwijndrechtse Waard, bij de toenmalige eigenaren van de Hooge Nesse. Johan Prins heeft zijn wens helaas niet in vervulling zien gaan. Inmiddels is hij overleden, maar de plaats voor de bouw is ooit door hem uitgezocht en zal zijn nagedachtenis in ere houden.

Samenwerking
Sinds 2013 werken de gemeente Zwijndrecht, het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde en Stichting Hooge Nesse samen aan de doorontwikkeling en nieuwe inrichting van de recreatiegebieden Veerplaat en Hooge Nesse rondom Hotel Ara. De gebieden zijn geliefd vanwege de mooie ligging langs de Oude Maas met haar altijd levendige scheepvaart en vanwege de fijne recreatiemogelijkheden. Bijzonder is dat de ontwikkeling in het gebied voor een belangrijk deel plaats vindt door de intensieve en actieve betrokkenheid van bewoners uit Zwijndrecht. Met de programma’s ‘Bewegen in het groen’ en 'Groen doet goed' willen de stichting en gemeente Zwijndrecht ervoor zorgen dat meer mensen dit gebied ontdekken, gebruiken en recreëren in het groen. De inzet van toegewijde vrijwilligers en verenigingen zijn daarbij onmisbaar. De drie partijen hebben gezamenlijk geïnvesteerd en hebben voor deze ontwikkeling subsidie ontvangen van de provincie Zuid-Holland.

Thema’s voor de gebieden Hooge Nesse/Veerplaat zijn: bewegen, natuureducatie en duurzaamheid. In 2015 is al een aantal nieuwe voorzieningen aangelegd en in gebruik genomen.

In het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde werken de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Ridderkerk, Rotterdam, Zwijndrecht en de provincie Zuid-Holland samen. Staatsbosbeheer voert sinds januari 2017 het beheer en onderhoud voor het schap uit.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.