Pelikaan pakt eerste 3 punten

05 september 2016 door Hennie van der Zouw

ZWIJNDRECHT - De voorbereiding is achter de rug en de competitie gaat weer beginnen. Na vier jaar in de eerste klasse te hebben gespeeld stond na de degradatie van vorig seizoen de eerste wedstrijd in de tweede klasse voor de deur.

Wat kunnen we van Pelikaan verwachten dit jaar. De groep is nagenoeg hetzelfde gebleven, van de basisspelers zijn alleen Rik Pomp en Manucho Adelino om uiteenlopende redenen vertrokken en daarvoor in de plaats is er meer routine in de ploeg gekomen met Daniel Munoz van Nieuw-Lekkerland, Sharog Susani van Heerjansdam en de nog geblesseerde keeper Jordi Luiten van De Zwerver. Ook Erwin van Dis is weer goed hersteld na een afwezigheid van bijna twee jaar. Daarbij opgeteld dat alle jonge spelers weer een extra jaar ervaring hebben opgedaan in de zware eerste klasse van vorig jaar en zonder gelijk de druk er vol op te zetten mag je stellen dat Pelikaan er sterker op is geworden en zou moeten kunnen meedraaien in de top van deze klasse en misschien zelfs mee kan doen om een periodetitel.

Maar het blijft voetbal en daarin kan er van alles gebeuren zoals blessures, schorsingen, balletje op de binnenkant van de paal in plaats van erin of een scheidsrechter die zijn dag niet heeft. Natuurlijk geldt dit ook voor alle tegenstanders die ook allemaal azen op een periodetitel of het kampioenschap dus al met al, het kan alle kanten op en dat maakt dat het weer een interessante competitie wordt met veel nieuwe tegenstanders.

De eerste wedstrijd leidde Pelikaan naar Binnenmaas, één van die nieuwe tegenstanders. Omdat Pelikaan ingedeeld is in West 2 zijn veel tegenstanders onbekend maar dat maakt het niet minder interessant. En Pelikaan speelde een interessante eerste helft met heel goed voetbal. De eerste goal voor Pelikaan en zelfs van alle wedstrijden in deze tweede klasse kwam na 5 minuten op naam van Anouar Saïd. Een verre voorzet vanaf de rechterkant kwam terecht bij de tweede paal waar Anouar Said geheel vrijstond en de bal in één keer achter de keeper van Binnenmaas liet ploffen. In de 13e minuut stond het zelfs 0-2.

Een corner van de rechterkant genomen door Sharog Susani werd door Valeri Silva prachtig ingekopt achter de toch niet kleine keeper van Binnenmaas. Een onverwachte en snelle voorsprong en dat heeft Pelikaan de laatste jaren niet veel meegemaakt. Gesteund door deze voorsprong bleef Pelikaan goed voetballen en de beloning kwam bijna in de 22e minuut toen er in de zestien van Binnenm aas hands werd gemaakt maar of dat met opzet was werd niet helemaal duidelijk en daarom liet de scheidsrechter doorspelen. Binnenmaas stelde daar niet veel tegenover. Het werd alleen een beetje gevaarlijk toen Pelikaankeeper Martin van Yren een corner niet goed beoordeelde maar Binnenmaas profiteerde er niet van. Overigens keepte Martin van Yren verder foutloos maar het werd hem ook niet echt moeilijk gemaakt.

In de 35e minuut was er een mooie pass van Sharog Susani op Jermain Bebrout die vervolgens twee man het bos instuurde en een voorzet gaf die net te scherp was voor Erwin van Dis. In de tegenaanval van Binnenmaas kwam er een schietkans voor een speler van Binnenmaas maar met een sliding van Lucas Adelino voorkwam hij een schot op doel. Ondanks dat de sliding op de bal was zag de scheidsrechter er een overtreding in en kwam er een vrije trap voor Binnenmaas op 20 meter van het doel van Pelikaan maar de bal werd in de muur geschoten. 5 minuten later deed Pelikaan het beter.

Op 25 meter werd er een overtreding door Binnenmaas begaan en Sharog Susani ging achter de bal staan. Hij had zich al een paar keer onderscheiden door met veel gevoel mooie passes te verzenden en dat deed hij ook met deze vrije trap. De bal werd perfect binnen geschoten en via de onderkant van de lat en de binnenkant van de paal verdween de bal in de kruising: 0-3. Een werkelijk prachtige goal en een geweldige opsteker om met zo’n voorsprong de rust in te gaan.

Hoe anders was de tweede helft. Waar lag het aan dat die een stuk minder was dan de eerste helft? Binnenmaas wilde zich natuurlijk niet zomaar gewonnen geven en verliet de verdedigende stellingen en zocht de aanval. Of liet Pelikaan zich juist terugzakken om de wedstrijd te controleren en te gokken op een counter? Of was het dat Pelikaan het iets te gemakkelijk opnam na zo’n riante voorsprong? Het zal wel een combinatie van dit alles zijn. Er gebeurde niet veel in de tweede helft behalve dat Binnenmaas een paar minuten voor tijd op 1-3 kwam door ook een vrije trap te benutten. Daardoor kon trainer Ron Tempelaar nog drie keer wisselen om deze spelers ook spelminuten te geven. Een al met al verdiende overwinning met een heel goede eerste helft en een mindere tweede helft en dat geeft hoop voor de rest van de competitie.

Pelikaan speelde met de volgende 14 spelers: Martin van Yren, Thomas den Boer (A), Valeri Silva, Rowdy Nossent, Vince van Nes (70, Mahmut Erol), Sharog Susani, Lucas Adelino, Erwin van Dis (85, Jeffrey Nossent), Jordy van Buren, Anouar Saïd en Jermain Bebrout (60, Daniel Munoz).