Handbaldames sv Conventus in de laatste minuut naar zege op TOGB

23 maart 2015 door Hennie van der Zouw

ZWIJNDRECHT - Het scheelde maar weinig of de handbaldames van sv Conventus hadden afgelopen weekend hun vierde plaats in het kampioenschap verspeeld. Na een spannende wedstrijd was het een doelpunt met nog dertig seconden op de klok die Conventus niet alleen de zege, maar ook de vierde plaats in het kampioenschap opleverde. Dit terwijl het eerste herenteam van de Zwijndrechtse club het lang tegenstander DIOS lang moeilijk wist te maken, maar uiteindelijk most lossen.

De dames van Conventus wisten dat er niet van TOGB mocht worden verloren om de vierde plaats in het kampioenschap te behouden. In geval van verlies zou directe concurrent Atomium’61 op gelijke hoogte komen met de Zwijndrechtse club, waarna ze op doelsaldo als vijfde zouden eindigen. De wedstrijd begon echter slecht voor Conventus: het team liet zich teveel door de tegenstander uit het eigen spel halen, waardoor de achterstand al vlot tot vier doelpunten opliep. Geleidelijk verbeterde met name de verdediging, waardoor het team voor rust tot een 11 – 9 achterstand terug kon komen.

Nadat coach José Narvaez er tijdens de rust op had gehamerd om gewoon het eigen spel te spelen kende het team een veel betere start van de tweede helft en pakte zelfs met 13 – 15 een voorsprong. Deze wist Conventus lang vast te houden, totdat TOGB in de slotminuten de stand gelijktrok tot 18 – 18. Enkele spannende minuten volgden, waarin het alle kanten op kon, maar een halve minuut voor het eindsignaal scoorde Conventus speelster Suzan van Middelkoop het verlossende doelpunt dat Conventus een 18 – 19 overwinning opleverde. Hiermee behoudt Conventus de vierde plaats in het kampioenschap, waarmee de doelstelling van het halen van de top vijf ruim is behaald.

Conventus Heren 1 kreeg afgelopen weekend in Den Hoorn sterke tegenstand van DIOS, de nummer vier in het kampioenschap. Het team kwam aanvankelijk op een 5 – 3 achterstand, wat zelfs tot 9 – 6 zou groeien voordat de Zwijndrechtse heren met een goed slot van de eerste helft de stand tot 12 – 12 gelijktrokken. Ondanks dat Conventus veel fouten maakte doordat DIOS als enige in de competitie gebruik maakt van het plakkerige hars, konden de Zwijndrechtse heren ook in de tweede helft goed meekomen. Dit duurde totdat de tegenstander bij 18 – 16 een overtreding maakte, wat DIOS een tijdstraf opleverde en Conventus een strafworp gaf. De strafworp zou echter worden gemist, waarna het onervaren team niet met een extra man om wist te gaan en er drie maal werd gescoord. Deze slechte fase bracht het team op vijf punten achterstand, waarna er iets bij de in geel/zwart spelende spelers brak en de achterstand vlot opliep. Na zestig minuten stond er dan ook een 34 – 23 op het scorebord stond.

Het tweede herenteam speelde zondag tegen kampioen ETC, maar verloor nipt met één punt verschil: 19 – 18.