Alles over Zwijndrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Minuut stilte en rouwbanden bij FC Dordrecht - Eindhoven wegens overlijden Dick Passchier'
06okt 2017

Minuut stilte en rouwbanden bij FC Dordrecht - Eindhoven wegens overlijden Dick Passchier

DORDRECHT / ZWIJNDRECHT - Rond de wedstrijd van vanavond, vrijdag 6 oktober wordt er stilgestaan bij het overlijden van Dick Passchier. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt er een minuut stilte gehouden en de spelers dragen een rouwband.

Dick Passchier werd in 1973 de eerste voorzitter van FC Dordrecht. Hij was al vanaf 1942 lid van DFC; de oud-betaald voetbalclub die in 1972 afgesplitst werd van zijn opvolger FC Dordrecht. Dick Passchier was op dat moment al nationaal bekend als quizmaster van de NCRV-programma’s ‘Zeskamp’ en ‘Spel zonder Grenzen’. Hij zou tot 1979 voorzitter blijven van FC Dordrecht, in een tijd dat het sportief slecht ging.

De opportunistische Passchier, verkondigde zelf niet veel verstand van het spelletje te hebben, maar vond wel dat voetbal spektakel moest zijn. ‘Een bal tegen de lat, een strafschop, een vent het veld uit, daar zitten de mensen op te wachten. Je kunt beter met 4-3 winnen dan met 1-0.” Waren zijn woorden.

Zwijndrechter en voormalig FC Dordrecht voorzitter Dick Passchier is vrijdag 29 september onverwacht op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Kollum (Friesland) overleden.

Toen in 1972 de structuur van FC Dordrecht werd veranderd, werd toenmalige NCRV-coryfee Dick Passchier de eerste voorzitter. Het betaalde voetbal werd gescheiden van vereniging en ondergebracht in een stichting welke onder de naam FC Dordrecht verder ging. Dit was in een moeilijke periode voor FC Dordrecht.

Voornamelijk door het ontbreken van een eigen accommodatie (de stichting deelde een gezamenlijke huisvesting met de vereniging in één stadion) konden onvoldoende financiële middelen gegenereerd worden. Hoewel er tegenwoordig nog steeds met nostalgische woorden over die tijd gesproken wordt, kende het betaalde voetbal in Dordrecht eigenlijk weinig echte sportieve hoogtepunten. De ploeg was zeven jaar lang in het ‘rechterrijtje’ terug te vinden met een 12e plaats in 1976 als hoogste notering.Deel dit bericht met je vrienden!