woensdag 28 juli 2021

Alles over Zwijndrecht

02
feb

Wat moet je doen als je autoschade hebt?

Het zijn van die situaties die je het liefst nooit meemaakt: schade aan je auto. Misschien heb je een aanrijding gehad met iemand anders of was het een eenzijdig ongeval door gladheid. Wat de oorzaak ook is, je moet er nu iets mee, want het moet opgelost worden. De volgende tips helpen je daarbij!

Veiligheid voorop
Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je checkt of je zelf geen verwondingen hebt en dat anderen eveneens niet gewond zijn. Is er wel een ambulance nodig, bel dan direct 112. Waarschuw ook de politie als er gewonden zijn of wanneer de auto’s ernstig beschadigd zijn. Zij hebben ervaring en weten precies wat de nodige vervolgstappen zijn.

Wanneer er geen gewonden of ernstige schade zijn door het ongeluk, kun je de afhandeling zelf verzorgen. Zorg hierbij nog steeds voor optimale veiligheid. Rijd bijvoorbeeld de auto’s naar een veilige plek als dat nog mogelijk is. Kan dat niet? Ga dan in ieder geval met een veiligheidshesje op een plek achter de vangrail of in de berm staan. Zet je gevarendriehoek neer om overige weggebruikers te waarschuwen voor de stilstaande auto’s.

Vul het schadeformulier in
Bij het afsluiten van een autoverzekering heb je ook ongetwijfeld een schadeformulier gekregen, of misschien een app of website waar je schade kunt melden. Dit doe je samen met de eventuele tegenpartij, zodat het voor beide partijen duidelijk is wat er gemeld wordt. Op basis van deze situatieschets bepaalt de verzekeraar wie de schuldige partij is en wiens verzekeraar verantwoordelijk is voor welke kosten. Noteer ook de contactgegevens van eventuele getuigen, zodat de verzekeraars hen kunnen benaderen wanneer dat nodig is.

Doorgereden dader
Is de schuldige doorgereden? Dan kun je voor zowel autoschade als letselschade een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Wat voor type autoverzekering je hebt, maakt in dat geval niet uit. Er is wel een eigen risico wanneer er sprake is van een onbekende dader, dat is €250.

Laat je auto repareren
Laat je autoschade taxeren door een erkend autoschadebedrijf en geef dit bedrag door aan je verzekering. Zodra het duidelijk is hoeveel de schade bedraagt, kan de verzekeraar akkoord geven op reparatie daarvan. In de meeste gevallen hoef je hiervoor zelf niets meer te regelen. De factuur van het autoschadebedrijf wordt automatisch betaald door de verzekeringsmaatschappij.

Het kan overigens wel zijn dat je terugvalt in schadevrije jaren na de reparatie. Dit gebeurt wanneer je zelf de schuldige was van het ongeval. De verzekering betaalt in dat geval wel de schade, maar jij betaalt in ruil daarvoor een hogere maandpremie voor je autoverzekering.

Deel dit bericht met je vrienden!