zondag 5 december 2021

Alles over Zwijndrecht

24
aug

Wat mis je het meeste van werken op kantoor?

Minister-president Mark Rutte op zijn persconferentie op 18 augustus geadviseerd ook na 1 september zoveel mogelijk thuis te blijven werken. Voor veel werknemers is dit geen goed nieuws. Zeker met de hittegolf en met de kinderen thuis, is thuiswerken in de zomer een uitdaging. Bij kleinere bedrijven zijn er in de afgelopen periode weer aardig wat mensen naar kantoor geweest, maar bij grotere organisaties is thuiswerken inmiddels al een maand of vijf de dagelijkse realiteit. Wat zijn nu de zaken die het meeste gemist worden van het werken op kantoor? 

Gezelligheid en collega´s
Weliswaar niet direct werk gerelateerd, maar voor veel mensen is het contact met collega´s essentieel. Een kopje koffie drinken, bijpraten over het weekend, samen lunchen, al dit soort zaken draagt bij aan de kantoorsfeer en maken het werk aangenaam. Op afstand is er vaak ook contact met collega´s, maar via een telefoontje of videocall is de interactie heel anders dan als je naast elkaar zit.  Ook een online vergadering is anders dan met z´n allen in een vergaderkamer.  

Afstemming en betrokkenheid
Naarmate men langer van kantoor weg is, is de kans groter dat werkinhoudelijke zaken minder gedeeld worden. Waar je op kantoor vaak automatisch op de hoogte blijft via werkoverleg, beluisteren van telefoongesprekken van collega´s en het informele circuit, kost het bij thuiswerken meer moeite om alle collega´s op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op diverse vlakken. Ook als je even kort hulp nodig hebt bij jouw werk, merk je dat het op afstand een grotere barriere is om even hulp van een collega te vragen.

Voorzieningen
Naarmate je langer thuiswerkt, besef je beter welke voorzieningen je mist die op kantoor heel gebruikelijk zijn. Een goede werkplek met daglicht en een stabiele temperatuur zijn thuis niet voor iedereen mogelijk. Ook zaken als een printer of goede koffie van professionele leveranciers zoals Gio Coffee zijn prettige voorzieningen die thuis niet altijd voorhanden zijn, of niet betaald worden door de werkgever.

Rust en focus
Naast gezelligheid en interactie met collega´s, biedt de kantooromgeving veelal ook rust en focus. Je wordt niet afgeleid door kinderen, een wasje draaien, even opruimen of de buurvrouw die even op bezoek komt. De tijd die je verliest door het reizen naar kantoor is natuurlijk vervelend, maar tijdens de reistijd naar kantoor verander je je mindset naar het werk en kom je even buiten. Werken op kantoor vormt een duidelijke scheiding tussen het werk en privéleven, die bij thuiswerken vaak moeilijker te realiseren is.

Hopelijk kunnen we binnenkort weer naar kantoor en kan iedereen vrij de ideale combinatie kiezen tussen werken op kantoor en thuiswerken. 


 

Lees meer over:

kantoor werken
Deel dit bericht met je vrienden!