dinsdag 25 januari 2022

Alles over Zwijndrecht

12
aug

Wat kun je doen in Zwijndrecht?

Onbekend maakt onbemind, wat wellicht ook voor Zwijndrecht geldt. Dat is onterecht, want hoewel Zwijndrecht niet zo spannend lijkt, is er voor de recreant nog voldoende te beleven. Doorsneden door spoor en snelweg grenst de gemeente in het oosten aan de Oude Maas. De idyllische Maasoever biedt een schitterend uitzicht over Hollands oudste stad, Dordrecht met een eeuwenoude skyline waarin de Grote Kerk domineert. Daarnaast zie je de talloze woningen die soms honderden jaren oud zijn. De Zwijndrechtse oever leent zich dan ook uitstekend voor een wandeling met prachtige vergezichten op Dordrecht. Het beste kun je de wandeling beginnen in het Beeldenpark.

Beeldenpark en Veerplein
Het Beeldenpark vormt een groen lint langs de Zwijndrechtse oever van de Oude Maas. Het gebied kenmerkt zich door een afwisseling van bomen, grasvelden en bloemen. Uniek voor het Beeldenpark zijn de kunstwerken van verschillende kunstenaars. Voor de afwisseling worden er regelmatig werken bijgeplaatst, verwijderd of weer verkocht. Zo is er elk jaar unieke kunst te zien in het Beeldenpark. Als je verder wandelt, kom je al snel op een schitterend pad dat naar het Veerplein loopt. Dit gemoedelijke plein herbergt verschillende barretjes en restaurants, zoals Zomerlust. Onder het genot van een drankje kun je nog eens genieten van het schitterende panorama op het water en Dordrecht. Zodra het avond wordt, zie je hoe de rivier de straatverlichting weerkaatst. Die reflectie verleent het eeuwenoude panorama extra glans.Oudheidskamer
Bezoekers die geïnteresseerd zijn in de lokale geschiedenis hoeven slechts de Ringdijk over te steken om bij Oudheidskamer De Vergulde Swaen te komen. Daar kun je uitgebreid kennis maken met kunst en leefgewoontes uit het verleden. Zo heeft het lokale museum een kamer ingericht, geheel in de stijl van de 19e eeuw, met onder meer een traporgel en een bedstee. Uniek in de regio is de horecavoorziening in de Oudheidskamer die ook in 19e-eeuwse stijl is ingericht. Vergeet dan ook niet om daar eens een drankje te doen. Buiten de Oudheidskamer sta je al snel bij de Oude Kerk, een van de oudste gebouwen van Zwijndrecht. De eerste vermelding van gebouw dateert namelijk al van 1346, maar wellicht stond er al eerder een kerkje. Het orgel in de kerk dateert van 1884 en is bekend om zijn bijzondere klanken. Regelmatig worden er dan ook concerten gegeven in de Oude Kerk.

Veerplaat
Kenmerkend voor het huidige Zwijndrecht is dat bestaat uit meerdere voormalige dorpen. Deze kernen zijn uitgegroeid tot wijken die intussen bijna allemaal aan elkaar grenzen. Zo is het oude Zwijndrecht vastgegroeid aan Groote Lindt, waar de Veerplaat ligt. Dit is een prachtig natuurgebied dat nog landelijk is en grenst aan een rivier. Op en rond de Veerplaat is genoeg te doen, te denken valt aan het spartelbadje, waar kinderen heerlijk kunnen dartelen in het ondiepe zwemwater. Ondertussen kun je dan zelf met je mobiel spelen, zoals online blackjack spelen. Mochten de kinderen meer willen bewegen, dan biedt de beweegtuin uitkomst met allerlei speel- en traintoestellen. Verder biedt het uitgestrekte gebied talloze wandelmogelijkheden met prachtige doorkijkjes op de rivier en polders. Als je meer van bebouwing houdt, is de nabijgelegen wijk Nederhoven interessant. De wijk is relatief nieuw en groen opgezet. Een wat oudere wijk is Kort Ambacht dat grenst aan Nederhoven. Omdat de wijken dichtbij elkaar liggen, kun je in korte tijd veel verschillende architectuur bekijken. Zo biedt Zwijndrecht voor elk wat wils.

Deel dit bericht met je vrienden!