zondag 28 november 2021

Alles over Zwijndrecht

24
jun

Wat als ik mijn salaris niet betaald krijg?

Het op tijd betalen van zijn werknemers, is een van de belangrijkste plichten van een werkgever. Het kan echter voorkomen dat je werkgever niet, of te weinig betaalt. Dat kan voor jou als werknemer voor problemen zorgen. In dit artikel leggen wij van RechtNet je uit wat je dan kunt doen.

Om de werkgever te stimuleren dat hij jou als werknemer op tijd betaalt, is er een wet in het leven geroepen. Deze wet bepaalt dat een werkgever een verhoging van het loon moet betalen voor elke dag dat hij het loon te laat betaalt.

Ik heb geen loon ontvangen, wat nu?

Als je geen loon hebt ontvangen op de juiste dag, is er niet direct reden tot paniek. Er hoeft echt niet altijd sprake te zijn van een boze opzet, of een groot probleem, als je niet betaalt wordt. Het kan simpelweg ook zijn dat er administratief iets fout is gegaan. Als je geen loon hebt ontvangen, is het daarom belangrijk dat je altijd eerst even informeert bij je werkgever. Vraag of deze alsnog het loon wilt betalen, voordat je juridische stappen zet.

Als je loon niet betaalt wordt, kun je voor een loonvordering terecht bij Rechtnet: advocatenkantoor en incasso Dordrecht of een kantonrechter. Bij achterstallig loon heb je dan als werknemer recht op het loon en op de wettelijke verhoging en rente. Je hebt als werknemer 5 jaar de tijd om aanspraak te maken op je achterstallige loon, daarna vervalt dat recht.

Een loonvordering instellen

Niet iedere werkgever zal automatisch overgaan tot betaling van het achterstallig loon, inclusief de wettelijke verhoging en rente als hij te laat betaalt. Je kunt dan een loonvordering instellen om op die manier je loon af te dwingen. Je hebt hier in principe geen advocaat nodig, maar het is wel aan te raden. Verzoek je werkgever altijd eerst schriftelijk (via de mail, of via briefpost) om de loon te betalen, als je hier geen reactie op krijgt, kun je een loonvordering instellen. Samen met de kantonrechter, en eventueel de advocaat, ga je dan aan de slag om het jou verschuldigde bedrag te krijgen.

Deel dit bericht met je vrienden!