donderdag 28 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

29
jul

Niksen is hot

Ben je ook zo druk in het weekend? Op maandagochtend besef je dat die twee vrije dagen voorbij zijn gevlogen en dat je eigenlijk helemaal niet uitgerust bent. Doe er wat aan; ga niksen!

Zaterdagochtend naar de sportclub, zaterdagmiddag boodschappen doen, zaterdagavond een verjaardag. Zondagochtend richting oma, zondagmiddag het huis aan kant maken, zondagavond eters op bezoek. En dan hebben we het nog niet gehad over eventuele kids die van en naar sportclubs gebracht en gehaald moeten. Undsoweiter.

Hygge en lagom
Het weekend zit vol, vaak overvol en het is zo maar weer maandagochtend. Niet voor niets is het Deense ‘hygge’ een hit. Het staat voor lekker thuis blijven en een beetje lanterfanten. Ook dat andere Scandinavische land, Zweden, heeft het ontdekt, en noemt het ‘lagom’ ofwel: alles met mate doen.

Omdat we het zo druk hebben voelt ‘niks doen’ heel vreemd. Eigenlijk bijna onnatuurlijk. Daarom denderen we maar door. We komen amper tot rust en niet voor niets is burn-out een veel voorkomende aandoening.

Boel de boel laten
Rust hebben we nodig en daar wordt niet louter slapen mee bedoeld. Het is soms heel belangrijk de boel de boel te laten. Inderdaad: niksen. Een beetje rondhangen, dingen doen zonder specifiek doel, behalve dan dat je je gedachten even de vrije loop laat.

Dat laatste kan tot gevolg hebben dat je ineens een nieuw idee bedenkt, een oplossing vindt voor iets waar je al de hele week mee rondliep in je hoofd. Creativiteit wordt aangewakkerd. Dus dat niksen leidt wel degelijk tot iets. En zeker tot rust in het hoofd en rust in het lijf.

Ontspanning en inspanning
Volgen deskundigen is niksen alleen nu niet direct de oplossing voor een gelukkig leven, want ook inspanning heeft een doel. Juist de combinatie van ontspanning en inspanning geeft dat bevredigende gevoel waar je happy van wordt.

Dus na een ochtendje niksen is het inpakken van je rugzak voor een lekker wandeling helemaal geen gek idee. Een middagje shoppen is ook prima, als je daarna de avond pakt om wat muziek te draaien en verder nergens mee bezig bent.

Omdat het kan
Van belang is dat je niet constant ‘aan’ staat, zoals dat tegenwoordig populair wordt genoemd. Dat je eens iets doet omdat het gewoon fijn is om te doen en geen doel treft. Dat kan betekenen dat je op zaterdagmiddag uitgebreid gaat koken, gewoon voor jezelf of je gezin. Het kan ook betekenen dat je ’s morgens een nieuwe Kipling tas koopt en deze vult met de lekkerste broodjes en een fles drinken zodat je ’s middags een heerlijke wandeling kunt maken. Lekker ontspannen de natuur in gaat en helemaal opgefrist en moe en voldaan weer thuis komt.

Ideeën genoeg, maar maak er geen beproeving van. Doe iets zonder doel. Gewoon omdat het kan. Ontspan en geniet. Het levert je meer op dan je denkt.

Deel dit bericht met je vrienden!