zondag 28 november 2021

Alles over Zwijndrecht

01
sep

Inkomsten influencers verdampt door coronacrisis

De reisbranche is ingestort en ook de advertentiemarkt staat onder druk. Dit is merkbaar bij influencers zoals de Nederlandse Greg Gerrits en Irene de Krijger van Reisjunk, die hun geld verdienen met reizen en hier over schrijven. Ook buiten de reisbranche zien influencers hun inkomen dalen. 

Instorten advertentiemarkt

Waar in 2019 nog 2,2 miljard euro werd uitgegeven, ligt dit cijfer naar verwachting vele malen lager in 2020 als gevolg van de coronacrisis. Jarenlang liet de digital advertising markt een mooie groei zien. Van 2018 op 2019 groeide de online advertentiemarkt flink met 12,7 procent. Voor 2020 wordt een daling van gemiddeld 20 procent verwacht. Voornamelijk de advertentie uitgaven in de reisbranche, entertainment-, en eventbranche en automotive industrie zijn sterk gedaald. 

Verkeerde branche

Influencers zijn in de reisbranche, wie is er af en toe niet jaloers op? Foto’s van parelwitte stranden, palmbomen en een helderblauwe oceaan op Instagram, bloggen over de meest paradijselijke reisbestemmingen en zo je geld verdienen. Toch zitten ze nu echt in de verkeerde branche. De reisbranche werd namelijk als één van de eersten geraakt door de coronacrisis. Al voordat de Nederlandse maatregelen werden aangekondigd stortte de reisbranche in sommige landen al in. Ook krabbelt deze branche na verwachting pas het laatste weer op. 

Grootste inkomstenbron weggevallen

Voor Greg en Irene, maar ook voor Lisette van Beek van Travellust.nl, zijn de inkomsten grotendeels weggevallen. Dit komt door een daling van advertentie-inkomsten, evenals een sterke daling van de bezoekscijfers. Travellust merkte een daling van meer dan 80 procent. Dit is een probleem omdat deze reisbloggers ook geld verdienen met affiliate marketing. Ze maken reclame voor reizen en reisgerelateerde producten en ontvangen commissie op het moment dat iemand de reis boekt. 

Positieve signalen

Niet alleen influencers in de reisindustrie zijn geraakt, ook in andere branches wordt er stukken minder verdient. Toch biedt deze crisis ook kansen. Zo doet de advertentiemarkt voor televisie het erg slecht, waardoor influencers uitstapjes kunnen maken in andere productcategorieën. Webshops die maar één product verkopen, de one-product-webshops, kunnen het nu heel goed doen. Dit type webshops gaat nu meer op zoek naar de samenwerking met influencers, bijvoorbeeld om een bepaalde tuinstoel te verkopen.

Femke Oosterman, redacteur bij Allabouther en deskundige van de beauty-industrie, verzekert dat influencers in de cosmetica markt nog altijd goede zaken doen. “Mensen hebben meer tijd voor hun schoonheidsroutine en nemen de tijd om bewust na te denken over hun gezondheid, het milieu en andere grote topics. De beautyproducten die je gebruikt hebben hier een grote invloed op. Zo besluiten bijvoorbeeld meer en meer mensen om over te stappen op natuurlijke make-up en sulfaatvrije shampoo. ”

Laagdrempelig adverteren

De kans is groot dat de inkomsten van influencers sneller aantrekken dan terug is te zien in de cijfer voor de advertentiebudgetten. Het is namelijk heel laagdrempelig om via een influencer te adverteren en in veel gevallen ook stukken goedkoper. Daarnaast is het makkelijker om het effect te meten dan bij een televisiereclame. 

Lees meer over:

corona influencers
Deel dit bericht met je vrienden!