dinsdag 25 januari 2022

Alles over Zwijndrecht

13
jul

EU's licht aan het eind van de tunnel

Het is een lange weg geweest voor Europa, maar het EU-programma van de Next Generation wordt eindelijk verdeeld onder de lidstaten van wie de plannen door de Europese Commissie zijn goedgekeurd.

Het 750 miljard euro kostende herstelfonds staat al sinds 2020 op de kaart, en de afgelopen zes maanden zijn er interne discussies, parlementaire debatten en gerechtelijke procedures gevoerd om de succesvolle uitvoering ervan te garanderen. Nu hebben alle 27 lidstaten hun handtekening gezet onder de juridische mechanismen van het Next Generation EU programma, en de middelen zullen in juli worden verdeeld. De juridische aspecten van het programma houden in dat de Europese Commissie de middelen op de financiële markten leent met de bedoeling ze uiterlijk in 2058 terug te betalen. De lidstaten waren het aanvankelijk niet eens over het mechanisme dat nodig is om toegang te krijgen tot het herstelfonds, omdat het gekoppeld is aan de rechtsstaat en een bepaalde naleving vereist. Zij hebben nu echter een akkoord bereikt en de Europese Commissie is begonnen met de evaluatie van het herstelplan van elk land.

Eerste goedkeuringen
Vestle News meldt dat zowel Spanje als Portugal groen licht hebben gekregen voor hun herstelplannen, wat een historisch moment is voor Europa en zijn Next Generation EU-programma, aangezien het economieën in de hele zone uit een penibele situatie haalt. Spanje was één van de zwaarst getroffen landen door de Covid-19-pandemie en zag zijn economie in 2020 met 10,8% krimpen. Het is dan ook de bedoeling dat Spanje één van de grootste begunstigden van het fonds wordt, met ongeveer 70 miljard euro aan subsidies en 70 miljard euro aan leningen in de komende vijf jaar. Premier Pedro Sanchez zei: "Ons doel is ervoor te zorgen dat het herstel snel en eerlijk verloopt - zodat geen enkele regio en geen enkele generatie achterblijft - en dat we naar de toekomst kijken." Ook Italië zal 191,5 miljard euro aan leningen en subsidies ontvangen, die hard nodig zijn voor hun verwoeste economie. Portugal zal een veel lager bedrag ontvangen, namelijk 14 miljard euro aan subsidies en 2,6 miljard euro aan leningen.

Vestle News vernam dat EC-voorzitter Ursula von der Leyen haar visie gaf op wat dit betekent voor Europa: "De hervormingen en investeringen in dit plan zullen Portugal in staat stellen sterker uit de Covid-19-crisis te komen, veerkrachtiger te zijn en beter voorbereid op de toekomst. Kortom, het zal bijdragen aan een betere toekomst voor het Portugese volk. Wij zullen Portugal bijstaan bij elke stap die het zet. Uw succes zal ons succes zijn. Een Europees succes." De Europese Commissie heeft voorspeld dat alle lidstaten dankzij onder meer het herstelfonds tegen eind 2022 opnieuw het niveau van de economische productie van vóór de pandemie zullen bereiken.

Herstel van Corona in Holland
Corona heeft in Nederland zeker tot enige economische schade geleid, maar de eventuele blijvende schade zal te verwaarlozen zijn. De directeur van het CPB, Pieter Hasekamp, sprak over ons economisch herstel: "Ondanks de coronapandemie staat de Nederlandse economie er relatief goed voor." Hasekamp zei verder: "Het steunbeleid heeft goed gewerkt om de effecten op de arbeidsmarkt en de productie te dempen en grote blijvende schade te voorkomen." Het CPB voorspelt voor dit jaar een economische groei van 3,2%, 1% hoger dan oorspronkelijk geraamd, en een potentiële groei van 3,3% in 2022. Het CPB voorspelt ook een daling van de werkloosheid met een toename van de beroepsbevolking met 4,1% in 2022, waarmee we weer terug zouden zijn op het werkloosheidsniveau van voor de pandemie. Tot dusver lijkt het steunbeleid van de overheid ons volgens het CPB te hebben behoed voor langdurige schade van de corona in Nederland, en nieuw beleid moet zich richten op energie, onderwijs en de woningmarkt. Wij waren één van de eerste landen die gebruik maakten van REACT-EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe), dat van cruciaal belang was voor het economisch herstel na de corona in Nederland en het bedrag aan beschikbare middelen voor investeringen aanzienlijk heeft verhoogd. Dit fonds maakt deel uit van het Next Generation-programma van de EU en heeft tot doel de medefinancieringspercentages voor ons land te verhogen, wat tot grotere investeringen in groene energie kan leiden en ons kan helpen bij onze nationale digitale transformatieplannen. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Nederland nu we onze mouwen opstropen en verder gaan.

Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van Vestle News voor belangrijke economische updates in Europa en de rest van de wereld. Vestle is een gereguleerde Europese broker die diepgaande marktervaring biedt en een bijzondere focus heeft op het empoweren van handelaren door kennisverbetering. Meld u aan bij Vestle om uw kennis te vergroten, blijf eenvoudig op de hoogte van de laatste wereldgebeurtenissen, en leer om beter geïnformeerde handelsbeslissingen te nemen.

Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 71.95 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Let op: berekeningen van in het verleden behaalde resultaten kunnen de futures vertegenwoordigen en niet de onderliggende waarde. Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.html

Deel dit bericht met je vrienden!