vrijdag 28 januari 2022

Alles over Zwijndrecht

02
dec

Drechtsteden kampen met problemen met elektrische fietsers

Net als veel andere gemeenten en regio’s in Nederland, kampen de Drechtsteden met problemen met elektrische fietsers op de gewone fietspaden. Veel fietsers fietsen erg snel, rijden zonder helm en zorgen voor overlast voor andere weggebruikers. Toch vindt de regio fietsen, waaronder e-bikes belangrijk, en geeft het 300 euro korting op de aanschaf ervan.

Elektrische fietsen roepen discussie op

Niet alleen op de fietspaden in de Drechtsteden, ook in veel andere plaatsen is discussie over het gevaar van elektrische fietsen. Zo stelde de fietsersbond in de hoofdstad Amsterdam voor om de e-bikers maar helemaal van het fietspad te weren. Met name voor oudere fietsers in de hoofdstad dreigt de situatie erg gevaarlijk te worden vindt de bond omdat de e-bikes een snelheid van zo’n 30 kilometer per uur kunnen bereiken. Toch zal dat moeilijk gaan, omdat e-bikes door de wet nog gewoon als fietsen worden gezien. In Limburg laaide de discussie ook op nadat bekend werd dat tussen 2015 en 2019 19 dodelijke slachtoffers vielen door ongelukken met elektrische fietsen. Dit betrof in alle gevallen ouderen. Een lokale neuroloog stelde daarom voor dat elektrische fietsers een helm zouden moeten dragen

Speed pedelecs gaan harder dan een brommer

Vooral zogenoemde speed pedelecs die harder kunnen gaan dan een brommer vormen volgens kenners een gevaar. Deze e-bikes kunnen een snelheid tot maar liefst 45 kilometer per uur bereiken. Voor veel weggebruikers is het ook niet duidelijk welk vervoersmiddel wel en welke niet op het fietspad mogen. Een speed pedelec mag bijvoorbeeld niet op het fietspad. Als je dagelijks een bepaald traject aflegt als gewone fietser, bijvoorbeeld om naar het werk te gaan en je vindt dat de situatie gevaarlijk is geworden op het fietspad, zou je de beelden vast kunnen leggen met een GoPro en deze aan de gemeente voor kunnen leggen. Een GoPro is een camera die je op je stuur kunt zetten en waarmee normaliter mountainbikers hun activiteiten vastleggen op beeld. In sommige andere landen wordt de camera ook gebruikt op het dashboard van een auto om gevaarlijke ongelukken vast te leggen. Houd er wel rekening mee dat je zulke beelden vanwege de privacy niet zomaar online kunt zetten op bijvoorbeeld Youtube.

Inwoners Drechtsteden kunnen korting krijgen op hun fiets

Hoewel elektrische fietsers voor sommige andere weggebruikers voor overlast kunnen zorgen, neemt het gebruik van deze fietsen wel veel ander leed weg op de fietspaden. Zo heeft het Rijk en samenwerking Zuid-Holland, Drechtsteden en Rijkswaterstaat een plan opgezet om inwoners 300 euro te bieden voor de aanschaf van een fiets of e-bike. Hiermee hopen de bestuurders de druk op de N3 en de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem weg te nemen, die nu continu vastloopt door veel verkeer. Dit zal overigens ook de luchtkwaliteit ten goede kunnen komen in de gehele regio.

 

Deel dit bericht met je vrienden!