vrijdag 28 januari 2022

Alles over Zwijndrecht

17
dec

De winter komt er weer aan: vergeet de volgende klusjes niet rondom je huis

De winter is weer in aantocht. En dat betekent: tijd om je huis winterklaar te maken. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen nood, we zetten een paar belangrijke klussen voor je op een rij. Waaronder de dakgoot schoonmaken.

Reinig de dakgoot elk jaar

November en december zijn ideale maanden voor het schoonmaken van je dakgoot. De meeste bladeren zijn dan van de bomen gevallen, maar het is nog niet te koud om met water op het dak te werken. Door je dakgoot vrij te maken voorkom je vochtproblemen in en om huis. Lekkage, schimmel en houtrot kunnen voorkomen als de dakgoot niet goed schoongemaakt wordt.

Als je zelf het dak opgaat, wees dan voorzichtig. Het schoonmaken van je dakgoot kan namelijk een gevaarlijk klusje zijn. Draag altijd handschoenen ter bescherming. En zorg dat de ladder stabiel staat en niet kan wegglijden terwijl je erop staat. Natuurlijk kun je de klus ook gewoon overlaten aan een dakgootspecialist of een gespecialiseerde loodgieter.

Check je verwarmingssysteem regelmatig

Om er warmpjes bij te blijven zitten, is het belangrijk om je verwarmingssysteem goed na te lopen. Laat een onderhoudsmonteur een wintercheck van je cv-installatie doen. En vul de cv-ketel bij met water als dat nodig is. Worden je radiatoren niet meer goed warm? Dan kan het zijn dat je de radiatoren moet ontluchten. Dit kun je gewoon zelf doen met een speciale ontluchtingssleutel. Deze zijn gewoon te koop bij iedere bouwmarkt.

Laat de schoorsteen vegen

Als je een open haard, pelletkachel of houtkachel hebt, dan moet je de schoorsteen minstens één keer per jaar laten reinigen. Ben je een fanatieke stoker? Dan wordt zelfs aangeraden om dit twee keer per jaar te laten doen. Laat dit onderhoud uitvoeren door een schoorsteenveger of door een erkend bedrijf dat aangesloten is bij de ASPB (Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond). Met regelmatig onderhoud verklein je de kans op brand in huis en kun je ook deze winter veilig stoken.

Tip: wil je stoken met zelf gehakt hout? Dit hout moet eerst twee jaar drogen voordat het geschikt is. Controleer dan eerst met een houtvochtmeter of het hout wel droog genoeg is. Het vochtpercentage moet langer dan 20% zijn. Stoken met hout dat nog te vochtig is veroorzaakt aanslag in het rookkanaal. Deze aanslag kan makkelijk in de brand vliegen. Pas dus goed op!

Deel dit bericht met je vrienden!