zondag 23 januari 2022

Alles over Zwijndrecht

03
mei

De opvallende loopbaan van Oranje-international Marten de Roon

Bondscoach na bondscoach blijft hem oproepen en bij zijn huidige club Atalanta Bergamo is hij een vaste en gewaardeerde basisspeler. Via Sparta en Heerenveen kwam de geboren Zwijndrechter in Italië terecht. In Nederland komt hij daarentegen zelden voor op de lijstjes van favoriete spelers. 

Auto schudden
Er bestaan websites die de transferwaarde van elke speler in kaart brengen, de afstanden die hij op het veld aflegt of met wie hij een relatie heeft. Soms wordt zelfs het vermogen bijgehouden en in wat voor auto's de speler rijdt. Nieuwsgierige fans kijken niet meer op van dit soort bedragen, goed voor een pensioen, een mooi onderkomen, de nodige gadgets en natuurlijk een mooie, snelle auto. Overigens zijn er wat dat betreft niet louter voordelen. De auto kwam er naar verluidt zonder schade van af. Niet dat een goede autoverzekering voor een profvoetballer een probleem is. Al zullen zelfs dat soort details - waar profvoetballers hun auto verzekeren - bij de grootste fans belangstelling opwekken. Zo gaat dat, wanneer je publiek bezit bent.

Van Hendrik-Ido-Ambacht naar de Champions League
Maar de weg naar roem in de Serie A was niet de snelle route zoals we die kennen van spelers als Ruud Gullit of Marco van Basten. Marten Elco de Roon (29 maart 1991) zette zijn eerste sportieve stapjes op het voetbalveld van het Hendrik-Ido-Ambachtse ASWH, waarna hij in de Feyenoord-jeugd terechtkwam. Twee dagen voor zijn negentiende verjaardag maakte hij echter zijn debuut in een ander rood-wit Rotterdams tenue: dat van Sparta. Twee jaar later kwam hij onder de vleugels van coach Marco van Basten te spelen, in het noordelijke Heerenveen. Van laagvlieger naar middenmoter/subtopper, dat was een betrekkelijk kleinere stap dan die richting het Noord-Italiaanse Bergamo, waar de middenvelder direct een vaste kracht werd. Al eindigde de club toen dertiende in de Serie A, waar het nu bovenin meedraait en afgelopen winter Ajax nog uit de Champions League wipte. 

Contrast Nederland-Italië
Voor een bedrag van liefst 14 miljoen euro verruilde hij de Lombardische bergen voor het Engelse Middlesbrough om daar één jaar in de Premier League te mogen spelen. Na de degradatie naar het Championship keerde hij terug naar Italië. Het is niet onopgemerkt voorbij gegaan aan menig bondscoach, want De Roon is al vijf jaar een vaste waarde in de Oranjeselectie. Het contrast met de Italiaanse ontvangst is groot: waar De Roon bij Atalanta als één van de eersten op het spelersformulier wordt gezet, wordt zijn rol als waterdrager in het Nederlands Elftal door weinig supporters gewaardeerd. Al met al is het opvallend te noemen hoe een Zwijndrechter (of is het Zwijndrechtenaar?) een in zijn vaderland amper opgemerkte, internationale voetballoopbaan heeft en met dertig lentes al terug kan kijken op een schat aan levenservaring.

Deel dit bericht met je vrienden!