vrijdag 28 januari 2022

Alles over Zwijndrecht

01
dec

Bewoners van de Drechtsteden kampen met gevolgen van wintertijd

De wintertijd is inmiddels al zo’n maand ingegaan, maar nog steeds blijven veel bewoners in de Drechtsteden kampen met de gevolgen van het veranderen van de klok. Volgens experts komt dat door het verandere bioritme dat we daardoor krijgen. Er is daarom al enkele jaren een lobby in de hele Europese Unie om de verschillen tussen zomer- en wintertijd af te schaffen, maar door de vele crises komen deze plannen maar niet van de grond.

Wintertijd en winterblues

In het laatste weekend van oktober hebben we weer allemaal onze analoge klokken en horloges terug moeten zetten. Dat is altijd een heel gedoe, vooral als je nog graag een decoratieve wandklok hebt in je woonkamer voor de gezelligheid in je interieur. Behalve dat het aanpassen van de klok ons veel werk kost, verstoort het ook ons bioritme en dat is vervelend in een tijd dat het toch al veel langer donker is dan in de lente of zomer. Sommige werknemers reizen op dit moment in het donker naar hun werk en komen in het donker weer thuis. Het daglicht zien ze alleen als ze een rondje lopen tijdens hun pauze. Vooral voor kinderen is dat funest, omdat zij moeten hebben met opstaan in het donker en daardoor slechter leren. Vorig jaar begonnen daarom enkele middelbare scholen te experimenteren met het beginnen van de scholen om half 10 in plaats van half 9.

Kans op hart- en vaatziekten

De invloed van de wintertijd heeft niet alleen gevolgen op de korte termijn voor onze stemming en slaap, volgens hoogleraar Chronobiologie en Gezondheid Bert van der Horst, ook op de lange termijn lijdt ons lichaam onder de stress en de verstoring van het bioritme. Hoewel de wintertijd misschien de nacht eerder laat vallen, vindt de hoogleraar dit wel de beste tijd. Dat komt doordat de wintertijd beter gelijk loopt met onze biologische klok. De zomertijd loopt enkele uren voor op onze innerlijke klok en dat zou zelfs kunnen leiden tot hart- en vaatziekten door een chronisch gebrek aan slaap. De reden dat we toch nog steeds last hebben van een winterdip komt volgens de hoogleraar vooral door het feit dat Nederland beter in de Britse tijdzone ingedeeld kan worden. In dat geval zouden we bij permanente wintertijd pas om 18.00 uur de zon onder zien gaan, want als het bij ons 17.00 uur is, is het in Londen nog maar 16.00 uur.

De Europese landen pakken de handschoen niet op

In de Europese Unie liggen al sinds 2018 plannen om de winter- en zomertijd af te schaffen, maar doordat het content in enkele crises belandde en kabinetten in de landen te druk zijn met andere zaken, worden deze plannen op de lange baan geschoven. Experts van ons bioritme vinden dat jammer, want een aanpassing aan de tijd zal ons lichamelijk en geestelijk veel kunnen helpen.

 

Deel dit bericht met je vrienden!