zondag 28 november 2021

Alles over Zwijndrecht

28
aug

Beste sporten om in vorm te blijven

Sporten is gezond en houdt ons in vorm. Maar soms is het moeilijk om de juiste motivatie en tijd te vinden. Toch is het broodnodig ons in beweging te houden en in vorm te blijven. Hier zijn veel verschillende manieren voor. Wat dacht je van een van de volgende suggesties?

Running

Lopen is een van de gemakkelijkste sporten om in je dagdagelijkse routine te integreren. Er bestaan verschillende programma’s om te beginnen met lopen, waarvan Start To Run de bekendste is. Hierbij kan je de opgestelde schema’s volgen, en van geen ervaring binnen de kortste keren makkelijk 5 kilometer lopen! Lopen heeft vele voordelen voor je lichaam en geest. Je verbetert je cardiovasculaire omloop, verliest gemakkelijk overtollige kilo’s, vertraagt het verouderingsproces - en ook psychologisch laat het lopen je een stuk beter en gezonder voelen. Je hoeft niet meteen te gaan hardlopen, een paar keer per week rustig joggen in het park heeft ook al een heleboel positieve effecten op je leven. Hoewel het ook wel eens leuk is om ‘s avonds rustig een potje bingo te spelen met de buren op een van de Bingo nights in de gemeente, is het duidelijk beter voor jezelf om deze activiteit eens te ruilen voor een rondje lopen in het park. Zoek die loopschoenen dus maar in je kast, en probeer het uit!

Voetbal

Als je iemand bent die op een vrijdagavond vaak op de bank wegzakt om voetbal te kijken, is het een leuk idee om de sport zelf ook eens uit te proberen. Zo kan je deze complete sport nog beter begrijpen en inschatten. Voetbal is een sport die niet enkel je hele lichaam traint, maar ook je hersens. Je wordt uiteraard fit door al het lopen over het veld, maar je moet ook je grijze massa gebruiken om de tegenstander en zijn moves te kunnen inschatten, de bal te kunnen onderscheppen en een goal te scoren. Dit zal je niet alleen het spel beter doen begrijpen en je tactiek op het veld verbeteren, maar het is ook een goede oefening om beter te worden in het voorspellen van wedstrijden.

Yoga

Yoga is niet echt een sport te noemen, maar toch is het een van de beste praktijken die je voor je lichaam en geest in je leven kan incorporeren. Het heeft een overvloed aan voordelen. Yoga zorgt ervoor dat je lichaam in beweging blijft, en is toegankelijk voor alle niveaus en leeftijden. Alle poses (“asanas”) zijn aanpasbaar aan je flexibiliteit en niveau. Yoga focust ook heel erg op de ademhaling terwijl je door je les heen vloeit, daarom is het ook zo kalmerend voor je geest. De symbiose van ademhaling, beweging en gedachten in yoga kan ervoor zorgen dat je niet enkel goed uitgerekt en fris uit de les wandelt, maar ook meer duidelijkheid in je gedachten brengt en de dag met een frisse blik kan beginnen of eindigen. Er zijn veel verschillende soorten yoga: Vinyasa, Hatha, Bikram yoga - deze wordt in een hete kamer van 42 graden Celsius beoefend, Aerial Yoga - dit is yoga in de lucht, waarbij je in een soort van hangmat boven de grond hangt, en nog zoveel meer. Het is zeker een aanrader om eens een yogales uit te proberen, ook voor mensen die andere sporten beoefenen.

Bootcamp

De laatste jaren is de opkomst van Bootcamp in Nederland onmogelijk te negeren. Er zijn zelfs speciale organisaties die Bootcamp trainingen door heel Nederland organiseren, het is dus zeer toegankelijk. Het is niet echt een aparte sport, maar eerder een manier om te trainen op een leuke manier. Je traint meestal in groep, en je doet afwisselend een hele hoop verschillende oefeningen. Je doet elke oefening gedurende een korte periode, bv. 1 minuut, en daarna rust je bv. 15 seconden. Hierna schuif je door naar de volgende oefening. Dit is een leuk alternatief voor het alleen trainen in de sportschool. Het is ook leuk omdat het vaak in de buitenlucht wordt gedaan, vooral met lichaamsgewichtoefeningen en enkele simpele attributen. Je krijgt natuurlijk ook extra motivatie omdat je in een groep traint, en elkaar zo kunt aanmoedigen en nieuwe mensen leren kennen.

 

Deel dit bericht met je vrienden!