Cybercrime blijft een groeiend probleem

Steeds minder mensen in Zuid-Holland worden slachtoffer van traditionele criminaliteit, zoals geweld, inbraak, diefstal en overval. Volgens data van de politie is het aantal inbraken in de provincie afgenomen van meer dan 15.000 inbraken in 2014, naar minder dan 5.000 inbraken in het afgelopen jaar. Diefstal van motorvoertuigen en overvallen halveerden allebei in dezelfde periode. Zakkenrollerij daalde van wel zevenduizend aangiften per jaar naar slechts honderd per maand.
Het goede nieuws is dat hierdoor veel fysiek letsel vermeden wordt. Het minder goede nieuws is dat cybermisdaad de traditionele misdaad aan het vervangen is, en dat de financiële of materiële schade die hierdoor veroorzaakt wordt mogelijk groter kan zijn. Dankzij alle connectiviteit hebben cybercriminelen gemakkelijker toegang tot al je financiën en persoonlijke gegevens.
In 2012 werd in Zuid-Holland ongeveer 300 keer per jaar aangifte gedaan van cybercrime. Dit is tegenwoordig het maandelijkse aantal. In Zwijndrecht is het niet anders. Waar een paar jaar geleden slechts eens in het jaar aangifte werd gedaan van cybermisdaad is het nu meer dan eens per maand raak.
Cybermisdaad voorkomen
Voorkomen nog altijd beter dan genezen, zoals het bekende gezegde luidt. Dit is vooral van toepassing in het geval van cybermisdaad, omdat maar een fractie van de aangiften ooit wordt opgelost. Bij meer dan 90% van de aangiften wordt er nooit een verdachte aangewezen. Arrestaties en veroordelingen zijn nog zeldzamer. Het is dus erg belangrijk om zelf zoveel mogelijk problemen te voorkomen. Er zijn een paar maatregelen die je kunt nemen om dit te doen.
1. Sterke wachtwoorden
Meer dan één op de 140 gelekte Nederlandse wachtwoorden is simpelweg ‘123456‘. Dit is dan ook gemakkelijk te raden, zeker met de juiste software. Gebruik altijd lange en moeilijke wachtwoorden die geen betekenis hebben en sla deze wachtwoorden op in een wachtwoordmanager. Gebruik ook nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts.
2.
Laatste versies van software
Klik die notificaties voor updates niet zomaar weg. Zodra er een nieuwe versie is van software, wordt het voor hackers overduidelijk waar er problemen waren met de vorige versie: namelijk de gedeelten die nu aangepast zijn. Dit wordt dus direct een goede achterdeur naar alle apparaten die nog met de oude versie werken.
3.
Gebruik de instellingen
Apparaten en apps hebben vaak instellingen waarmee je veiligheidsniveaus in kunt schakelen, wat betreft delen van informatie, tracking en meer. Deze staan vaak standaard uit of op het laagste niveau. Kijk wat je zelf al veiliger kunt maken via de instellingen.
4.
Vermijd openbare wifi
Hoewel er grote vooruitgang is geboekt met https protocollen, blijft het onveilig om netwerken te delen met onbekenden. De 3.000 openbare wifi-spots in onze gemeente zijn dus beter te vermijden. Zet je data aan, of maak gebruik van een VPN als je openbare wifi gebruikt.
5.
Zet je VPN aan
Een simpele manier om alle internetverkeer van en naar je apparaat te beschermen is door een VPN te gebruiken. Een VPN versleutelt alle gegevens en leidt het vervolgens om via een VPN-server. Zo blijven je gegevens, je locatie en je identiteit verborgen voor pottenkijkers en hackers.
6.
Gebruik antivirus en anti-malware software
Scan je apparaat voor technische bedreigingen zoals virussen en malware. Met een softwarepakket kunnen deze bedreigingen onschadelijk worden gemaakt voordat ze je apparaat binnendringen.
VPN diensten bieden nu meer dan alleen VPN
Omdat de concurrentie fors is, bieden goede VPN diensten tegenwoordig niet alleen een VPN aan, maar volledige pakketten cyberbeveiliging tegen allerlei online gevaren. Ze scannen en beschermen apparaten tegen virussen, versleutelen gegevens, verwijderen gevaarlijke bestanden en geven waarschuwingen als je op gevaarlijke phishing sites komt. Ook worden er wachtwoordmanagers en andere hulpmiddelen toegevoegd.
Veel slimme mensen maken gebruik van deze concurrentiestrijd. Door VPN diensten te vergelijken kun je gemakkelijk een goede deal vinden waarmee je veel soorten cybercrime kunt voorkomen.