Waarom zou ik voedingssupplementen gebruiken?

29 juni 2022 • 10:21 door

Of het nu gaat om pillen, poeders of drankjes, het doel van voedingssupplementen is vaak hetzelfde: uw voeding aanvullen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en de gezondheid te ondersteunen.

Ze bevatten ten minste één ingrediënt, zoals vitamines, mineralen, kruiden, plantaardige ingrediënten, aminozuren of enzymen. Enkele van de meest populaire supplementen worden geleverd in een multivitamine, maar ze kunnen ook als een op zichzelf staand supplement worden gekocht.

Veel gebruikte voedingssupplementen zijn vitamine D en B12; omega-3 visolie, groene thee en magnesium.

Wat betekent Voedingssupplementen?

Voedingssupplementen worden gedefinieerd als: Een geconcentreerde bron van een vitamine, mineraal of andere stof met een nutritioneel of fysiologisch effect, alleen of in combinatie, verkocht in dosisvorm.

Zoals de naam al aangeeft, zijn voedingssupplementen elk product dat tot doel heeft de dagelijkse voeding aan te vullen met voedingsstoffen die mogelijk ontbreken. Er zijn honderden verschillende producten; van bekende vitamines en mineralen tot bijenpollen, groene thee en gingko biloba.

Waarom nemen we voedingssupplementen?

Mensen nemen ze om verschillende redenen; de meest voorkomende hiervan is het willen behouden of verbeteren van hun gezondheid. De meeste mensen kunnen echter alles krijgen wat ze nodig hebben om gezond te zijn door gevarieerd en uitgebalanceerd te eten. Dit doe je door te eten:

– Elke dag 250 gram groente en 2 porties fruit (200 gram)

– Onverzadigde vetten: zonnebloemolie, olijfolie over de salade, margarine

– Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel - 2 porties per dag

– Brood, volkoren graanproducten en aardappelen

– Water, koffie (beperkt), zwarte en groene thee


Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn krijgen het advies om elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken totdat ze 10 weken zwanger zijn. Zij kunnen daarmee het risico op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte bij hun kind verkleinen. (bron Voedingscentrum)

Mensen die extra vitamine D moeten gebruiken zijn: kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid. Maar ook mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld weinig buitenkomen of een sluier dragen. (bron Voedingscentrum)

De sportsupplementen cafeïne en creatine(monohydraat) kunnen helpen nét nog wat meer uit de sportprestatie te halen. Onder sporters zijn ook supplementen als bietensap, magnesium, beta-alanine of natriumbicarbonaat populair. Over het effect van deze supplementen is in de wetenschap nog geen consensus. (bron Voedingscentrum)

Hebben voedingssupplementen zin?

Algemeen kan gesteld worden dat vitamines & supplementen kunnen helpen de algehele gezondheid te verbeteren of te behouden. Supplementen kunnen ook helpen om aan je dagelijkse behoefte aan essentiële voedingsstoffen te voldoen.

  • Sporters: Mensen met een fysiek actieve levensstijl hebben meer voedingsstoffen nodig dan de gemiddelde niet-actieve persoon om spierherstel en fitnessgerelateerde doelen te ondersteunen. Creatine- en aminozuursupplementen kunnen de spieren ondersteunen tijdens korte periodes van intensieve inspanning en helpen bij de groei en het herstel. Zware inspanning wordt ook geassocieerd met oxidatieve stress en weefselbeschadiging, dus sporters hebben meer antioxidante voedingsstoffen zoals vitamine C en E nodig.

  • Zwangerschap en borstvoeding: Het ministerie van Volksgezondheid adviseert alle vrouwen die een zwangerschap overwegen om dagelijks 400mcg foliumzuur supplement te nemen om de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken.  Plus dagelijks een vitamine D10mcg supplement om de groeiende foetus te ondersteunen.

  • Kinderen van 6 maanden tot 5 jaar: Het ministerie van Volksgezondheid adviseert ook alle kinderen in de leeftijd van zes maanden tot vijf jaar een supplement met vitamine A, C en D te geven. Deze vitamines zijn vooral belangrijk tijdens de eerste levensjaren, vooral als kinderen moeilijke eters zijn.

  • 65+ers: onze voedingsbehoeften veranderen met de leeftijd. Dit komt onder meer doordat de maag minder zoutzuur afscheidt, wat de afbraak van voedsel en de opname van voedingsstoffen belemmert. Als gevolg hiervan moeten veel ouderen grotere hoeveelheden voedingsstoffen eten om dezelfde hoeveelheid op te nemen. Alle volwassenen ouder dan 65 wordt geadviseerd om dagelijks een vitamine D-supplement van 10 mcg te nemen om de botsterkte te behouden, terwijl calcium, ijzer, vitamine C en co-enzym Q10 ook belangrijk zijn.

  • Menopauze: Tijdens en na de menopauze hebben vrouwen een grotere inname van bepaalde voedingsstoffen nodig, met name calcium en vitamine D. Dit komt omdat het verlies van beschermend oestrogeen tijdens deze periode het botverlies versnelt.

  • Rokers: Regelmatige rokers hebben hoge doses vitamine C nodig om een ​​constante lichaamsreserve te behouden. Deze antioxidant vitamine is cruciaal voor de neutralisatie van vrije radicalen moleculen geproduceerd door chemicaliën in sigaretten. Vitamine B12 is ook belangrijk omdat rokers vaak lagere vitamine B12-spiegels hebben.

  • Veganistisch en vegetarisch voedingspatroon: Vegetariërs en veganisten hebben  vaak een laag B12-gehalte, omdat deze vitamine voornamelijk in vlees voorkomt.

  • Mensen met weinig blootstelling aan natuurlijk zonlicht: Vitamine D is een basis voor een goede gezondheid, maar het is moeilijk om voldoende hoeveelheden uit voedsel alleen te krijgen. Bovendien zijn de zonnestralen in Nederland tijdens de wintermaanden gewoon niet sterk genoeg  om de huid vitamine D te laten aanmaken. Een dagelijks supplement van 10 mcg kan ervoor zorgen dat vitamine D-spiegels niet te laag worden.

Wat zijn de meest gebruikte supplementen?

Vitamine B12

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Een tekort ontstaat als je geen dierlijke producten eet of te weinig van het eiwit Intrinsic Factor hebt, waardoor je lichaam de vitamine B12 niet goed kan opnemen. Ook kan de opname van vitamine B12 door de darm zijn verlaagd bij maag-darminfecties en bij aandoeningen waarbij de productie van maagzuur verminderd is, zoals atrofische gastritis. Ouderen hebben vaker een vitamine B12 tekort doordat de productie van maagzuur afneemt.

Foliumzuur

Foliumzuur (vitamine B11) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede.

Tijdens de zwangerschap moet je  400 microgram per dag slikken. Je begint daar al mee vanaf dat je zwanger wilt worden tot 10 weken van de zwangerschap. Het is aangetoond dat extra foliumzuur slikken voorafgaand aan de zwangerschap, en de eerste weken na de bevruchting, de kans op  afwijkingen vroeg in de zwangerschap verkleint.

Vitamine D

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D.

Mensen die extra vitamine D moeten gebruiken zijn: kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid. Maar ook mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld weinig buitenkomen of een sluier dragen.

Visolie capsules

Visoliecapsules zijn rijk aan de visvetzuren EPA en DHA. Er zijn sterke aanwijzingen dat het gezondheidseffect van vis toe te schrijven is aan de vetzuren. Maar misschien zijn er meer stoffen in vis die voor het gunstige effect zorgen. Vis eten is daarom beter dan visoliecapsules slikken. Als je geen vis wil of kan eten, kun je de vetzuren EPA en DHA uit vis binnenkrijgen door visoliecapsules te slikken.

Vitamine A

Je lichaam zet bètacaroteen om in vitamine A. Als voedingssupplement komt vitamine A vooral ten goede aan mensen die een slecht of beperkt voedingspatroon hebben of een aandoening hebben die de behoefte aan vitamine A verhoogt, zoals mensen met bepaalde oog aandoeningen of ziekten van darmen, lever of alvleesklier.

Zink

Zink is nodig voor DNA-synthese, immuunfunctie, metabolisme en groei. Het kan ontstekingen en uw risico op bepaalde ouderdomsziekten verminderen. De meeste mensen halen de ADH van 11 mg voor mannen en 8 mg voor vrouwen via een dieet, maar oudere volwassenen en mensen met ziekten die de zinkabsorptie remmen, moeten mogelijk aanvullen.

Wat zijn de meest verkochte voedingssupplementen?

In een consumentenonderzoek waren de tien populairste voedingssupplementen multivitaminen, vitamine D, vitamine C, eiwit, calcium, vitamine B-complex, omega-3-vetzuren, groene thee, magnesium, probiotica, ijzer, vitamine E en kurkuma.

  • Het belangrijkste doel van een multivitamine is om eventuele tekorten in de voeding aan te vullen.
  • Vitamine C en D spelen een rol bij de goede werking van het immuunsysteem.
  • Eiwitten ondersteunen sterke spieren, instandhouding van spieren en herstel.
  • Calcium draagt bij aan het behoud van sterke botten.
  • B complex -  Als bouwstenen voor een gezond lichaam heeft vitamine B direct invloed op je energieniveau, het functioneren van je hersenen en op de celstofwisseling.
  • Omega-3 vetzuren zijn in al onze cellen aanwezig waar ze een belangrijke rol spelen voor gezondheid van hersens, hart en bloedvaten.
  • Dagelijks gebruik van 400 mg groene thee extract of meer ondersteunt de (vet)stofwisseling* (EFSA-ID 1124)
  • Magnesium - Ondersteunt de werking van de spieren en het zenuwstelsel.
  • Probiotica - micro organismen die in je darm leven en samen je darmmicrobioom vormen.
  • IJzer draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem en helpt vermoeidheid te verminderen.
  • Vitamine E - Voor het behoud van gezonde cellen en weefsels.
  • Kurkuma - wordt in India al eeuwenlang succesvol gebruikt voor behoud van soepele gewrichten en voor de darmfunctie

Voedingssupplementen kopen?

Bij Bodystore kies je uit de beste kwaliteit supplementen en bestel je gemakkelijk en snel in onze online shop. Wij voeren alleen A-merken, en hebben een ruim aanbod hoog gedoseerde supplementen met werkzame, goed opneembare ingrediënten. Van aminozuren en kruiden tot omega 3 visolie en vitamines.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.