Monday 20 September 2021

Alles over Zwijndrecht

Bart Deurloo, een bekende turner die in onze stad geboren is.

Zeven BN'ers die geboren zijn in onze stad

1 december 2020 (door Jan-Willem Schneider)

ZWIJNDRECHT - Bij BN'ers die iets met onze stad hebben, denk je wellicht al snel aan voetballers zoals Marten de Roon en Michel Valke. Toch zijn er nog veel meer, bijvoorbeeld de kunstenaar Sander Littel (1939), hoogleraar Albert Visser (1950) en turner Bart Deurloo (1991). Andere BN'ers die in Zwijndrecht opgegroeid zijn, zijn: Peter van Dalen (1958), Mohammed Benzakour (1972) en Martijn Lakemeier (1993). 

Kunstenaar Sander Littel (1939)
Sander Littel werd op 29 juli 1939 in onze stad geboren. Hij volgde artistieke opleidingen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en in Breda waar hij in 1960 afstudeerde. In 1973 kreeg Littel een aanmoedigingsprijs van de provincie Zeeland waar hij bronzen sculpturen maakte. Enkele werken van Littel staan onder meer aan de Beeldende Kunstroute van de gemeente Borssele. De kunstenaar is niet alleen beeldhouwer, maar ook kunstschilder. Daarbij schildert Littel met olieverf, acryl en gemengde techniek. Qua thematiek begon de schilder abstract om vanaf de jaren 1980 naar abstract expressionisme te neigen. Momenteel is Littel lid van Teekengenootschap Pictura en van de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars. 

Albert Visser (1950), hoogleraar en logicus
Albert Visser werd op 19 december 1950 in Zwijndrecht geboren. Hij studeerde toegepaste wiskunde aan de Universiteit Twente waarna hij in Utrecht afstudeerde. In de Domstad provomoveerde Visser ook op een specifiek onderwerp in de lineare algebra. Na zijn promotie werd Visser assistent-professor aan de Amerikaanse Stanford University, waarna hij doorgroeide tot universitair docent aan de Universiteit Utrecht. Als docent gaf Visser les en deed hij onderzoek naar logica, waarbij hij zich richtte op rekenkundige theorieën, interpreteerbaarheid, constructivisme, de grondslagen van de wiskunde en onderwerpen in de taalfilosofie. In 2015 ging de hoogleraar met pensioen, al is hij nog altijd lid van de editorial board van het Notre Dame Journal of Formal Logic en de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen). 

Politicus Peter van Dalen (1958)
Peter van Dalen kwam in onze stad ter wereld op 3 september 1958. Zoals veel Zwijndrechters in die tijd ging hij naar het DevelsteinCollege waar Van Dalen het VWO in 1976 wist af te ronden. De jaren erna studeerde hij geschiedenis en internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. In zijn studententijd begon Van Dalen aan zijn politieke loopbaan, en bij wel de RPF, een voorloper van de huidige ChristenUnie. Bij de RPF werd Van Dalen in 1984 beleidsmedewerker bij Europarlementariër Leen van der Waal. Later verhuisde Van Dalen naar Houten waar hij politiek actief werd als raadslid en tussen 1994 en 1998 als fractievoorzitter van de gecombineerde fractie van RPF en GPV. Daarnaast vervulde Van Dalen verschillende bestuursfuncties voor de lokale RPF.

In 2009 kreeg Van Dalen de functie van Europarlementariër namens de SGP-ChristenUnie. In Brussel pleit Van Dalen voor het zogeheten 'eurorealisme', een visie die zich laat samenvatten onder het motto: 'samenwerking: ja, superstaat: nee'. Hoewel de politicus het belang van Europese samenwerking inziet, moet ze dus niet verder gaan dan nodig is. In het Europese project koos Van Dalen zijn eigen speerpunten als godsdienstvrijheid, mensenrechten, transport en visserij. In zijn schaarse vrije tijd leest Van Dalen graag; zijn voorkeur gaat uit naar boeken van de Duitse auteur Erich Maria Remarque (1898-1970) en boeken over de Amerikaanse Burgeroorlog.

Publicist Mohammed Benzakour (1972)
Een hele andere figuur dan Van Dalen is Mohammed Benzakour die geboren werd op 10 januari 1972. Hij groeide op in Zwijndrecht waar hij tijdens zijn studie PvdA-raadslid was. Benzakour studeerde sociologie en bestuurskunde om vervolgens als ambtenaar aan de slag te gaan. Dat beviel hem maar matig, naar eigen zeggen zat hij vooral op het toilet om boeken te lezen van Gerard Reve, Søren Kierkegaard en Jean-Jacques Rousseau. Het is dan ook niet vreemd dat Benzakour zelf ging schrijven waarna hij in 1998 doorbrak als publicist met een artikel tegen het multiculturele kunstbeleid van toenmalig staatssecretaris van Cultuur Rick van der Ploeg.

Kort na zijn doorbraak haalde Benzakour de landelijke pers met zijn pleidooi voor naamswijziging van de Zwijndrechtse straat 'Turk' (terug te lezen in zijn bundel Osama's Grot). Uitieindeljik koos t oenmalige burgemeester Antoin Scholten voor een gedeeltelijke naamswijziging van het straatnaambordje. Tegenwoordig is Benzakour spreker, schrijver en publicist; hij houdt voordrachten en schrijft voor onder andere NRC Handelsbladde Volkskrant, De Groene Amsterdammer en literaire tijdschriften zoals Hollands Maandblad en De Gids. Verder schrijft Benzakour romans en verhalenbundels, zoals De ogen van Fadil die dit jaar verschenen is. Voor zijn vorige roman, De Koning komt, kreeg de schrijver de ANV Debutantenprijs 2016.

Turner Bart Deurloo (1991)
Weer een andere figuur is turner Bart Deurloo die op 23 februari 1991 geboren is. De turner leerde de kneepjes van zijn sport bij gymnastiekvereniging O &O waar hij na een korte onderbreking weer terugkwam. Met die vereniging won Deurloo in 2011 de Nationale Team Cup waar Epke Zonderland één van zijn tegenstanders was. Een jaar later, in 2012 werd Deurloo voor het eerst nationaal kampioen op het onderdeel 'meerkamp' van het NK Turnen. In 2013 werd Deurloo opnieuw Nederlands kampioen, maar nu op het onderdeel 'voltigepaard'. Op het onderdeel 'ringen' wist Van Deurloo als tweede te eindigen. Zijn status als kampioen 'meerkamp' kon de turner niet behouden wegens een knieblessure. Het euvel dwong hem al eerder om het het Europees kampioenschap te laten schieten. Op de Olympische Zomerspelend 2016 was Van Deurloo de eerste Nederlander ooit die de olympische meerkampfinale bereikte, hij haalde na zes onderdelen een totaalscore van 87,598 punten.

Voetballer Marten de Roon (1991)
Een andere sporter en leeftijdsgenoot van Bart Deurloo is de voetballer Marten de Roon. Hij werd geboren op 29 maart 1991 in onze stad, maar zijn voetbalcarrière begon De Roon bij het Ambachtse ASWH. Vervolgens voetbalde hij zes jaar bij de jeugd van Feyenoord om daarna naar Sparta te gaan. Bij die club debuteerde De Roon tegen FC Twente waarna hij de interesse wekte van andere Eredivisie-clubs. Uiteindelijk stapte de voetballer in 2012 over naar SC Heerenveen dat toen net onder leiding van Marco van Basten stond. In Heerenveen groeide De Roon uit tot aanvoerder van het team en bleef dat tot medio 2017. Andere clubs waar de voetballer speelde, waren Atalanta Bergamo en Middlesbrough. In Bergamo scoorde Van Roon één keer, en wel tegen Palermo. Vanaf 2017 kreeg de voetballer telkens een basisplaats in het team en debuteerde in de Champions League van 2019/2020. In Middlesbrough begon Van Roon in 2016, een jaar waarin hij meteen ook zijn eerste goal maakte in Engeland, tegen Manchester City. Deze gelijkmaker zorgde die wedstrijd voor een punt. 

Filmacteur Martijn Lakemeier (1993)
Van dezelfde generatie is filmacteur Martijn Lakemeier. Hij op 17 september 1993 geboren in onze stad en debuteerde als vijftienjarige in de speelfilm Oorlogswinter (2008), gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw. In de film speelt Lakemeier de hoofdrol van Michiel van Beusekom, waarvoor hij de Rembrandt Award voor beste Nederlandse acteur won. In 2009 speelde de acteur de rol van Mees in de film Lover of Loser, een verfilming van het gelijknamige boek van Carry Slee. Een jaar later was Lakemeier te zien in Sonny Boy waarin hij een kleine bijrol innam. Hoofdrollen vervulde Lakemeier in de dramaserie De geheimen van Barslet en in Dagen van Gras (2011). Van 2014 tot 2020 speelde Lakemeier drie seizoenen lang de rol van Pepijn Augustinus in de Nederlandse dramaserie Hollands Hoop.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!