donderdag 9 december 2021

Alles over Zwijndrecht

Tuin Leo Lommers en partner Sonja is de groenste tuin

Leo Lommers en partner Sonja zijn winnaar van de Groenste Tuin Verkiezing

19 oktober 2021

ZWIJNDRECHT -  De winnaar van de Groenste Tuin Verkiezing is bekend. De tuin van Leo Lommers en zijn partner Sonja is de groenste van Zwijndrecht! De diversiteit aan planten zorgt ervoor dat vogels en insecten graag geziene gasten zijn in de tuin aan de Prinses Marijkestraat. Afgelopen week ontvingen de winnaars een wormenhotel uit handen van wethouder Jacqueline van Dongen.

Oordeel jury

De afgelopen maanden werden de inwoners van Zwijndrecht en Heerjansdam opgeroepen om mee te doen aan de Groenste Tuin Verkiezing. Uit de 40 uitzendingen werden eind september 3 finalisten bekend gemaakt. De jury, bestaande uit o.a. wethouder Jacqueline van Dongen en winnares van 2020 Nellie Slobbe, waren het er unaniem over eens dat de tuin van Leo Lommers en zijn partner Sonja de groenste van Zwijndrecht is.
 
Van Dongen over de winnende tuin: "De winnende tuin werkt op een geweldig leuke manier met hoogteverschillen, hergebruik van materiaal en bijna geen verharding. Er is zelfs olivijnzand toegepast, omdat het CO2 vast kan houden. De tuin is sfeervol, met verrassende doorkijkjes. Ook in een kleinere tuin kan dat heel goed. Hier kun je uren kijken naar vogels, insecten, bloemen en inmiddels mooi verkleurend herfstblad. Dat laatste geldt overigens voor alle winnende tuinen. Wat mij ook opviel is dat iedereen in meer of mindere mate wel wat voedsel kweekt in de eigen tuin."

Nummer 2 en 3
De tuin van Jur Houtman en Petra Wapperom aan de Volgerland is als tweede geëindigd. In deze tuin krijgt de natuur de kans om z'n gang te gaan en dat bevordert de biodiversiteit. De derde plaats is voor de tuin van Jan en Els Beerentemfel aan de Prinses Beatrixstraat. Dit is een tuin met schitterende beplanting én een groentekas.
 
Groenste balkon en extra prijs
Het prachtige groene balkon van Janny Wervenbos in de Meerkoetstraat won dit jaar de Groenste Balkon Verkiezing.
 
Dit jaar is er door de jury een extra prijs uitgereikt aan Jaap en Monique van Zuidam. Jurylid Nellie Slobbe: "De tuin van Jaap en Monique haalde de top 3 net niet, maar verdient wel een extra vermelding. De tuin in de Helmerstraat ligt dichtbij industrie en de snelweg. Een groene tuin is op deze locatie dus éxtra belangrijk, want je kunt daarmee fijnstof en omgevingsgeluid verminderen. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben om een extra prijs toe te kennen."
 
Het belang van een groene tuin
Een groene tuin heeft veel voordelen. Het regenwater kan in de bodem wegzakken, waardoor er bij hoosbuien minder water op straat blijft staan. En een groene tuin of balkon wordt op hete zomerse dagen minder warm en het biedt leefruimte aan vogels, bijen en vlinders.
 
En een groene tuin heeft ook nog eens een positief effect op de gezondheid; want wie drinkt nu niet graag z’n koffie in een groene omgeving, met het geluid van vogels, het gezoem van bijen en de geur van rozen?
 
 

Balkon van Janny Wervenbos is het groenste balkon

Zie ook:

Lees meer over:

verkiezing groenste tuin
Deel dit bericht met je vrienden!