dinsdag 25 januari 2022

Alles over Zwijndrecht

Scheepsbouwer Kooiman levert twee baggerschepen aan Van Oord

6 juli 2021 (door Jan-Willem Schneider)

ZWIJNDRECHT -  De bekende scheepsbouwer Kooiman heeft twee schepen gebouwd voor de Rotterdamse baggeraar Van Oord. Door hun geringe diepgang zijn de vaartuigen geschikt voor baggerwerk in ondiepe havens. Bij hun werk worden de schepen niet alleen door diesel aangedreven, maar ook door stroom die de boten zelf opwekken. De combinatie van diesel en elektriciteit maakt de baggerschepen hybride.

Het schip is voorzien van veel technische snufjes die de uitstoot verminderen en de inzetbaarheid garanderen. Daarnaast heeft het vaartuig een batterij-hybride aandrijving. “De stroom aan boord wordt opgewekt door een dieselgenerator. Daarnaast wordt de warmte van de uitlaatgassen omgezet in elektriciteit die aan boord gebruikt wordt”, verklaart Maarten Kooiman, projectleider van scheepswerf Kooiman.

Baggeren door water in bodem te spuiten
De twee baggerschepen, die Maas en Mercey heten, baggeren op een speciale manier. Elke boot beschikt over een elektrisch aangedreven pomp die water onder hoge druk de bodem in kan spuiten. Hierdoor komt de bodem los, waarna de stroming het sediment afvoert. Zo houdt het vaarwater voldoende diepgang voor grote schepen. Omdat het inspuiten op meerdere manieren kan, zijn de Maas en de Mercey breed inzetbaar.

Foto Kooiman Marine Group

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!