Friday 24 September 2021

Alles over Zwijndrecht

Sabine Schipper (D66): "Lokale politiek is leuker dan je denkt!"

10 april 2021 (door Jan-Willem Schneider)

ZWIJNDRECHT - Sabine Schipper, fractievoorzitter van D66, schrijft maandelijks een column voor Zwijndrecht.net. Deze maand beschrijft Sabine haar passie voor de lokale politiek. "Op lokaal niveau gaat het namelijk echt ergens over". De politica wijst erop dat elke Zwijndrechter politiek actief kan worden. Dat geldt voor oud én jong, want sinds kort bestaat er een jongerenraad. Sabine is enthousiast over het initiatief, de politica schrijft: 

Lokale politiek saai?
Lokale politiek saai? Alleen voor dossiervreters? Een ver-van-mijn-bed-show of juist beleid-op-stoeptegel-niveau? Nou... misschien is de lokale politiek wel veel leuker, eenvoudiger en interessanter dan je denkt! In de lokale politiek gaat het namelijk echt ergens over. Over je eigen woon- en leefomgeving, over veiligheid, over (gezondheids)zorg, sport en cultuur, milieu en natuur... het gaat over jou! Heb ik je interesse gewekt? Dan is politiek actief worden misschien echt iets voor jou. 

Politiek actief
In mei start de gemeente Zwijndrecht met een gratis cursus Politiek Actief. Deze cursus is bedoeld voor inwoners van de gemeente Zwijndrecht die interesse hebben in de lokale politiek en wellicht de ambitie hebben om raadslid te worden. Tijdens vijf avonden (10, 17, 31 mei en 7, 21 juni) worden verschillende onderwerpen besproken. Zoals: Hoe werkt de gemeenteraad? Welke bevoegdheden heeft de gemeenteraad en wat zijn de taken van de burgemeester en de wethouders? Hoe kan je zelf raadslid worden? Over welke onderwerpen neemt de gemeente Zwijndrecht een besluit en wanneer beslist de Rijksoverheid? Tijdens de vijf cursusavonden krijg je hier uitgebreid antwoord op, ga je oefenen met debatteren en ontmoet je Zwijndrechtse raadsleden en bestuurders.

Huis van de democratie
De gratis cursus wordt georganiseerd door de gemeente Zwijndrecht en ProDemos, een organisatie die als doel heeft aan zoveel mogelijk mensen uit te leggen hoe de democratie werkt. Wanneer de situatie rondom corona het toelaat, worden deze avonden georganiseerd op het gemeentehuis van Zwijndrecht. Laat de situatie dat niet toe, dan wordt de cursus digitaal aangeboden. Heb je vragen over de cursus of wil je je aanmelden? Neem dan contact op met de griffie in Zwijndrecht via e-mail: griffie@zwijndrecht.nl of telefoonnummer: 078-7703514. Zorg dat je op tijd bent met aanmelden. Want voor je het weet, zit de cursus vol. 

Jongerenraad
Ben je tussen de 12 en de 24 jaar oud? Dan is ook voor jou de lokale politiek alles behalve saai en kan je bijdragen aan je directe woon- en leefomgeving, aan veiligheid, (gezondheids)zorg, sport en cultuur en milieu en natuur in je eigen gemeente. Want natuurlijk kan je als 18+'er plaatsnemen in de gemeenteraad, maar je kan ook lid worden van een jongerenraad. In de gemeente Zwijndrecht wordt onder leiding van Jasper Lagendijk (20 jaar) een jongerenraad opgericht. Een ontzettend goede ontwikkeling. Jongeren denken en doen immers anders dan volwassenen en daarnaast... jongeren zijn en hebben de toekomst! Wil je meer informatie over de jongerenraad in oprichting? Neem dan contact op met Jasper via: newgenerationhz@gmail.com

Saai? Zeker niet!
Dus lokale politiek saai? Alleen voor dossiervreters? Een ver-van-mijn-bed-show of juist beleid-op-stoeptegel-niveau? Zeker niet! Politiek actief worden is ook iets voor jou!

Door: Sabine Schipper, Fractievoorzitter D66 Zwijndrecht. Je kunt reageren per e-mail: sk.schipper@zwijndrecht.nl.

 

Foto D66 Zwijndrecht

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!