woensdag 20 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

RIVM-weekcijfers: opnieuw meer positieve corona-testen, maar toename geringer dan vorige week

3 november 2020 (door Jan-Willem Schneider)

ZWIJNDRECHT - De coronabesmettingen in onze stad zijn de afgelopen week opnieuw gestegen, maar minder snel dan de week ervoor, aldus het RIVM. Volgens de laatste weekcijfers zijn er 490 Zwijndrechters positief getest op het coronavirus. Dat zijn er 64 meer dan de week ervoor. Twee weken geleden registreerde het RIVM nog een toename van 123 positieve testen. Hieruit blijkt dat de toename in de voorbije week is afgenomen. Dat lijkt een effect van de maatregelen die eind september en medio oktober van kracht werden. 

De ombuiging van de coronacurve past in het landelijke beeld, want het RIVM constateert een lichte daling van het aantal positieve testen. Een lichtpuntje dat erbij past, is de procentuele afname van het aantal positieve testen in onze hele veiligheidsregio. Vorige week schommelde het percentage tussen 21 - 28%, terwijl het nu gedaald is naar een waarde tussen de 14 en 21%, aldus de GGD vandaag. Alleen in veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond ligt het percentage nog tussen de 21 - 28%, waarmee het stedelijke gebied aan kop staat. De data bestaan ook deels uit gegevens van commerciële teststraten.

Onvolledige aantallen opnames en overlijdens
Naast het aantal positieve testen vermeldt het RIVM het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens per week per gemeente. Maar die data blijken niet overeen te komen met verschillende waarnemingen; ziekenhuizen geven sommige Covid-opnames en -sterfgevallen niet door aan het RIVM. Een voor de hand liggende oorzaak is de hoge werkdruk die veel zorgmedewerkers ervaren. Afgelopen week was de druk zo hoog in het Albert Schweitzer dat het ziekenhuis meerdere opnamestops moest inlassen. Hoewel de nood intussen verminderd is, blijft de situatie onverminderd "kwetsbaar", aldus  Anneke Sanderse, lid van de raad van bestuur die dan ook aandringt op brede solidariteit in zorg en samenleving. Vandaar dat de gedeeltelijke lockdown vanavond verlengd wordt en zelfs wellicht aangescherpt wordt, meldt de NOS.  

Zie ook:

Lees meer over:

corona rivm testen weekcijfers
Deel dit bericht met je vrienden!