vrijdag 4 december 2020

Alles over Zwijndrecht

RIVM-weekcijfers: opnieuw stijging positieve corona-testen, maar toename geringer dan vorige week

20 oktober 2020 (door Jan-Willem Schneider)

ZWIJNDRECHT - De coronabesmettingen in ons dorp zijn de afgelopen week opnieuw gestegen, maar minder snel dan in de week ervoor, aldus het RIVM. Volgens de laatste weekcijfers zijn er 303 Zwijndrechters positief getest op het coronavirus. Dat zijn er 41 meer dan de week ervoor. Twee weken geleden registreerde het RIVM nog een toename van 107 positieve testen.

De geringere stijging van het aantal positieve testen duidt erop dat de virusverspreiding begint af te nemen in ons dorp. Dat zou een gevolg kunnen zijn van de maatregelen die eind september genomen zijn. Volgende week wordt zichtbaar of de trend zich doorzet, zegt het RIVM op zijn website. De vuistregel is dat de effecten van nieuwe maatregel na tien tot veertien dagen merkbaar worden.

Besmettingsgraad per 100.000 inwoners
Per 100.000 inwoners heeft het RIVM nu gemiddeld 677,3 besmettingen vastgesteld, terwijl het gemiddelde vorige week 585,6 bedroeg. Deze waarde is een statistisch gemiddelde en vergemakkelijkt een vergelijking met andere periodes en plaatsen, zoals onze kleinere buurgemeente Ambacht. Daar constateerde het RIVM 650,6 positieve testen per 100.000 inwoners, zodat de besmettingsgraad in het Waaldorp iets lager ligt. Toch is ze nog altijd "zeer ernstig", volgens de Rijksoverheid, een kwalificatie waaraan ze de huidige maatregelen verbindt.

Onvolledige aantallen opnames en overlijdens
Naast het aantal positieve testen vermeldt het RIVM het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens per week per gemeente. Maar die data blijken niet overeen te komen met verschillende waarnemingen; ziekenhuizen geven sommige Covid-opnames en -sterfgevallen niet door aan het RIVM. Een voor de hand liggende oorzaak is de hoge werkdruk die veel zorgmedewerkers ervaren. 

Zie ook:

Lees meer over:

corona rivm rivm-weekcijfers
Deel dit bericht met je vrienden!