zaterdag 23 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

RIVM-weekcijfers: opnieuw stijging positieve corona-testen in Zwijndrecht

27 oktober 2020 (door Jan-Willem Schneider)

ZWIJNDRECHT - De coronabesmettingen in ons dorp zijn de afgelopen week opnieuw gestegen, aldus het RIVM. Volgens de laatste weekcijfers zijn er 426 Zwijndrechters positief getest op het coronavirus. Dat zijn er 123 meer dan de week ervoor. Twee weken geleden registreerde het RIVM nog een toename van 41 positieve testen. Hieruit blijkt dat de toename in de voorbije week is versneld, terwijl de toename de week ervoor juist wat afnam.

De oorzaak van de versnelde toename is onduidelijk; ze kan samenhangen met de storing bij de GGD eerder deze week, waardoor vrijdag een hoos aan meldingen volgde. Dat kan leiden tot een vertekend beeld in het overzicht van deze week. Het RIVM ziet namelijk een toename die nog steeds afvlakt. Toch blijft de situatie "zeer ernstig", want de besmettingsgraad is gestegen van 677,3 per 100.000 inwoners naar 952,2. En van alle testen geven 21 - 28% in onze veiligheidsregio een positieve uitslag, zo meldt de GGD. Hiermee staat Zuid-Holland-Zuid in de top vier van ons land, samen met de veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Twente. 

Onvolledige aantallen opnames en overlijdens
Naast het aantal positieve testen vermeldt het RIVM het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens per week per gemeente. Maar die data blijken niet overeen te komen met verschillende waarnemingen; ziekenhuizen geven sommige Covid-opnames en -sterfgevallen niet door aan het RIVM. Een voor de hand liggende oorzaak is de hoge werkdruk die veel zorgmedewerkers ervaren. Afgelopen maandag was de druk zo hoog in het Albert Schweitzer dat het ziekenhuis een 24-urige opnamestop moest afgekondigen. Hoewel de nood intussen verminderd is, blijft de situatie onverminderd "kwetsbaar", aldus  Anneke Sanderse, lid van de raad van bestuur die dan ook aandringt op brede solidariteit. 

 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!