Monday 20 September 2021

Alles over Zwijndrecht

RIVM-weekcijfers: kleine stijging aantal positieve coronatesten in onze stad

8 december 2020 (door Jan-Willem Schneider)

ZWIJNDRECHT - Uit de RIVM-weekcijfers blijkt dat het aantal positieve corona-testen is toegenomen. Zo zijn er afgelopen week 182 stadsgenoten positief getest op het corona-virus, wat er 24 meer zijn dan twee weken geleden. Twee weken geleden registreerde het RIVM nog een afname van 53 positieve testen, terwijl de afname drie weken geleden op 75 lag. Hieruit blijkt dat de daling is omgebogen in een lichte stijging.

Niet alleen in ons dorp, maar ook in Hendrik-Ido-Ambacht constateert het RIVM een lichte toename van het aantal positieve testen. Zo testten er twee weken geleden 106 Ambachters positief, wat neerkwam op een afname van 25. Deze week echter ziet het RIVM 146 positieve testen, een toename van 40 ten opzichte van vorige week.

RIVM: "Toename besmettingen wellicht door Black Friday"
Landelijk gezien constateert het RIVM een toename van 27%, terwijl er twee weken geleden nog een daling van 8% was. Deze percentages passen ook ongeveer bij het epidemiologische beeld dat het RIVM van de Zwijndrechtse waard schetst. Een ander gegeven dat aansluit bij de geringe daling, is de R-waarde al een hele maand rond de 1,00 schommelt. Dit betekent dat elke 100 mensen met het virus ongeveer 100 anderen besmetten, zodat de epidemie langzaam aan kracht kan winnen. Als verklaring voor de recente stijging wijst het RIVM naar Black Friday dat tot drukke winkelstraten heeft geleid. Een andere factor is dat mensen soepeler met de maatregelen omgingen, naarmate de cijfers verbeterden. 

Schommelend percentage positieve testen in onze regio
Het percentage positieve testen in onze veiligheidsregio ondersteunt het beeld van de afplattende corona-golf. Waar twee weken geleden nog 14,5% positief testte, is dat percentage nagenoeg gelijk gebleven, zo stelt het RIVM. Van de 8.111 geteste personen kregen er 1.158 de afgelopen week een positieve uitslag. Hun aantal blijft nog wel zeer hoog: onze regio zit nog steeds in een ernstige fase van de COVID-19 epidemie, met meer dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners. Om in de beheersbare fase te komen moet het aantal positieve testen liggen op hoogstens 50 per 100.000 inwoners.

Onvolledige aantallen opnames en overlijdens
Naast het aantal positieve testen vermeldt het RIVM het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens per week per gemeente. Maar die data blijken niet overeen te komen met verschillende waarnemingen; ziekenhuizen geven sommige Covid-opnames en -sterfgevallen niet door aan het RIVM. Een voor de hand liggende oorzaak is de hoge werkdruk die veel zorgmedewerkers nog altijd ervaren. Versoepelingen van de beperkende maatregelen liggen dus nog niet voor de hand. 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!