Monday 20 September 2021

Alles over Zwijndrecht

RIVM-weekcijfers: afvlakkende daling aantal positieve corona-testen in Zwijndrecht

1 december 2020 (door Jan-Willem Schneider)

ZWIJNDRECHT - Uit de RIVM-weekcijfers blijkt dat het aantal positieve corona-testen is afgenomen, maar minder snel dan twee weken geleden. Zo zijn er afgelopen week 158 Zwijndrechters positief getest op het corona-virus, wat er 53 minder zijn dan twee weken geleden. Twee weken geleden registreerde het RIVM nog een afname van 75 positieve testen, terwijl de afname drie weken geleden op 100 lag. Hieruit blijkt dat de daling in de voorbije twee weken is vertraagd.

Niet alleen in ons dorp, maar ook in Hendrik-Ido-Ambacht constateert het RIVM een vertragende afname van het aantal positieve testen. Zo testten er twee weken geleden 131 Ambachters positief, wat neerkwam op een afname van 55. Deze week is de afname met 25 positieve testen de helft minder. In zijn inschattingen betrekt het instituut ook de resultaten uit commerciële teststraten. "COVID-19 is een meldingsplichtige ziekte en een positieve test moet bij wet gemeld worden bij de GGD. Daar moeten ook bijvoorbeeld commerciële aanbieders zich aan houden, evenals aan specifieke richtlijnen. De inspectie houdt daar toezicht op", vertelt het RIVM.

Vooral nog besmettingen in thuissituaties
Landelijk gezien constateert het RIVM een daling van zo'n 8%, terwijl ze twee weken geleden 14% bedroeg. Deze percentages passen ook ongeveer bij het epidemiologische beeld dat het RIVM van de Zwijndrechtse waard schetst. Een ander gegeven dat aansluit bij de geringe daling, is de R-waarde al een hele maand rond de 1,04 schommelt. Dit betekent dat elke 100 mensen met het virus 104 mensen besmetten, zodat de epidemie langzaam aan kracht kan winnen. Dat doet ze vooral in thuissituaties tussen vrienden en families waar het RIVM de meeste meldingen van krijgt. Daarna volgen werksituaties en scholen/kinderopvangen. 

Dalend percentage positieve testen
Het percentage positieve testen in onze veiligheidsregio ondersteunt het beeld van de langzaam afzwakkende corona-golf. Waar twee weken geleden nog 17% positief testte, ligt dat percentage nu op 14,5%, zo stelt het RIVM. Van de 6.321 geteste personen kregen er 917 de afgelopen week een positieve uitslag. Hun aantal blijft nog wel zeer hoog: onze regio zit nog steeds in een ernstige fase van de COVID-19 epidemie, met meer dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners. Om in de beheersbare fase te komen moet het aantal positieve testen liggen op hoogstens 50 per 100.000 inwoners.

Onvolledige aantallen opnames en overlijdens
Naast het aantal positieve testen vermeldt het RIVM het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens per week per gemeente. Maar die data blijken niet overeen te komen met verschillende waarnemingen; ziekenhuizen geven sommige Covid-opnames en -sterfgevallen niet door aan het RIVM. Een voor de hand liggende oorzaak is de hoge werkdruk die veel zorgmedewerkers ervaren.

De Jonge verwacht start vaccinatie begin januari
Hoewel de beperkingen het corona-virus enigzins lijken in te dammen, bieden ze geen structurele oplossing, in tegendeel tot groepsimmuniteit. Die kunnen samenlevingen gecontroleerd opbouwen met behulp van gerichte vaccinatiecampagnes. Volgens minister Hugo de Jonge is het in Nederland wellicht binnenkort zover; op Twitter schrijft hij:
 

Het vaccin is binnen handbereik en daarmee staan we aan de vooravond van een nieuwe fase in de crisis. Het is nu aan EMA om zorgvuldig te werk te gaan. Wij zorgen dat we er klaar voor zijn. Als het meezit, kunnen we rond 4 januari starten met vaccineren.👉 https://t.co/u0ioermWiW pic.twitter.com/Q2vyPOrtu2

— Hugo de Jonge (@hugodejonge) December 1, 2020


Lezers reageren wisselend op vaccin
Lezers denken wisselend over het vaccin; zo zijn er voor- en tegenstanders. "Ja hoor, kom maar op met die prik! Als dat gaat helpen om al die ellende te overwinnen draag ik mijn steentje bij!", vertelt een voorstander. Verschillende andere lezers reageren wat voorzichtiger. "Ja hoor vaccineer mij maar.....maar wel eerst de zorgmedewerkers ed.!" Een andere lezeres reageert wat stelliger op de vraag of ze zich zou laten vaccineren. "Zeker niet. Test eerst maar eens uit op het de leden van het kabinet" Het vaccin wordt in Zwijndrecht dus niet met open armen ontvangen. 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!